Veni Sancte szentmise a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskolán

2020. szeptember 11.

Reményt adó találkozásban és szívélyes fogadtatásban volt részük a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola diákjainak a szeptember 9-én tartott ünnepélyes tanévnyitón a Székesegyházban.

Annak ellenére, hogy a 2020/2021-es tanév kezdetén a tankönyvek mellett a szájmaszk is állandó eszközzé vált a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola (PPHF) hallgatói és oktatói számára, valamint állandósult a járványügyi intézkedések betartása, így a kellő távolságtartás, egy valami nem változott, a diákok idén is Veni Sancte szentmisén köszöntötték az új tanévet. A 18.00 órakor kezdődő szentmisét Dr. Kvanduk Frigyes általános helynök, főiskolai docens tartotta Berecz Tibor ifjúsági referens, egyetemi lelkész, Dr. Nyúl Viktor pasztorális helynök és Szép Attila püspöki irodaigazgató koncelebrálásával. Az általános helynök atya a homíliában kiemelte Jézus célt ad az életünknek. „Újból és újból megdöbbenti az embereket, ahogy Krisztus képes új irányt adni, vezetni az úton. Hiszen az Ő szeretete és felszabadítása a Szentlélek kegyelméből mindannyiunkra kiterjed, ha engedjük” – mondta, majd a mindennapi terhek kontextusában megjegyezte, a szolidaritásra nagy szükség van, ugyanakkor nem elég pusztán együttérzést tanúsítani, szeretettel kell fordulni társaink felé. „Amikor nehéz helyzetben kerülünk, rögtön keresni kezdjük azokat az embereket, akikre számíthatunk, viszont nem ritkán csak néhány olyan személyt találunk, akiben megbízhatunk. Ezért fontos tudni, hogy Jézus megmutatja a kiutat a káoszból, mert teljes valójával szeret minket. (…) Egy tanév sok kérdést vet fel, amelyektől, ha nehéz kérdések, szeretnénk megóvni magunkat. Amikor azt tapasztaljuk, hogy nem tudunk megoldani egy gondot, könnyen elveszettnek érezhetjük magunkat, de Jézus ilyenkor is mutatja az utat, az igazság útját. Ezért a diákok bátran merjék rábízni tanulmányaikat erre a bizonyossága!”

A szentmisét követően Dr. Kovács Gusztáv, a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola rektora tanévnyitó beszédében a dán filozófus és teológust, Sören Kierkegaardot idézve elmondta: az életet csak hátratekintve lehet megérteni, de élni előre. A gondolattal kapcsolatban kifejtette, hogy a pandémia idején bár új helyzethez kell alkalmazkodni, a legfontosabb, hogy a Főiskola hallgatói és oktatói Istenszerető emberek, akik tudják, hogy az Úrban bízva minden sajátos körülmény a javunkra válik. Majd a PPHF fotó-, vers- és rajz területen kiírt hallgatói pályázat nyertesei fogadták az elismeréseket, valamint a Köztársasági ösztöndíj is átadásra került, amelyet idén Rimai Bálint vehetett át.

Végül a hallgatók a PPHF folyosóin zárták a napot, ahol szeretetvendégség várta az első- és felsőéves diákokat, akik hitéleti tanulmányaik során minden bizonnyal a szakismeret megszerzése mellett az élethivatás megtapasztalására is lehetőséget kapnak.

Galéria: https://pecsiegyhazmegye.hu/hirarchivum/3928-veni-sancte-szentmise-a-pecsi-puspoki-hittudomanyi-foiskolan#photo-14-1

Fotó: Vermes Nikolett

Forrás: Pécsi Egyházmegye

SZERZŐ NEVE