Nyári egyetem Olomoucban

2021. október 25.

Az olomouci Palacký Egyetem Szent Cirill és Metód Katolikus Teológiai Etika Kara nyári egyetemet szervezett 2021. október 18-22. között, melyet a Közép-Európai Bioetikusok Társaságának (Association of Bioethicists in Central Europe) „The Brain and Morality” címmel megrendezett konferenciája követett. 

A nyári egyetemen főiskolánkat öt hallgató mellett két oktató, Kovács Gusztáv rektor és Szücs Attila András tanár úr képviselte. Más országból, többek között Lengyelországból, Ausztriából, Kenyából, az Egyesült Államokból és Észak-Macedóniából is érkeztek résztvevők. A nyári egyetem során a hallgatók olyan témákat vitattak meg, mint a bioetika az újságírásban, álhírek a médiában, valamint a szabadság és idegtudomány kapcsolata.

A konferencián nyitóelőadását Andrea Vicini SJ, a Boston College professzora tartotta az idegtudományok és a teológiai bioetika viszonyáról. Ezt követte Prof. Dr. Elisabeth Hildt előadása, melyben az erkölcsi fejlesztés (moral enhancement) különböző eljárásait mutatta be konkrét esettanulmányokon keresztül.

A konferencia utolsó napja Petr Hluštík professzor előadásával indult, melyben főleg orvosi szemszögből nyertünk betekintést az idegtudományok világába. Érdekes esetekkel mutatta be, hogy erkölcsi döntéseinket egészségi állapotunk milyen nagy mértékben meg tudja határozni. Délután egy vitafórum következett 3 kisebb előadással, majd ezt követte a kutatási projektek ismertetése, mely keretein belül főiskolánk volt hallgatója, Geiszelhardt Sára is bemutatta a Bécsi Egyetemen készülő doktori kutatásának eddigi eredményeit. A napot közös szentmise és vacsora zárta le.

A tudományos programmal párhuzamosan főiskolánk oktatói és munkatársai ERASMUS gyakorlati mobilitási programon vettek részt az egyetem teológiai karán.

Rimai Bálint