Pár-Beszéd estek a XXIII. János Szakkollégiumban

2022. november 16.

2022. november 9. napján indult a XXIII. János Szakkollégium rendezvénysorozata, mely a kollégiumi, szakkollégiumi lét értékeit mutatja termékeny beszélgetéseken keresztül. Első alkalommal Hegyi László, miniszteri főtanácsadó, valamint Élő Gábor, a Mediaworks főszerkesztője voltak a vendégek, akik egykori iskolatársakként az esztergomi Temesvári Pelbárt Ferences Gimnáziumban szerzett tapasztalataikról meséltek. Az est moderátora Anda Hédi, főiskolánk hallgatója volt.

Kovács Gusztáv rektor köszöntőjében ismertette beszélgetéssorozattal kapcsolatos vízióját. A cél, hogy olyan hiteles életúttal rendelkező emberekkel találkozzanak a hallgatók, akiknek pályáját meghatározták a különböző kollégiumokban eltöltött évek.

Azt est meghívott különösen az intenzív együttélés meghatározó erejéről beszéltek, hogyan formált belőlük csapatjátékost a nyolcvan fiúból álló évfolyamot befogadó hálóterem, a frankás színjátszó hagyomány, olyan ikonikus szerzetestanárok, mint például Barsi Balázs, illetve az élet, amelyen a szerzetesközösséggel osztoztak. Közvetlen közelről tapasztalták meg ugyanis a tökéletlen, de evangéliumi szentségre törekvő testvérek életének küzdelmeit és örömeit.

A frankás tapasztalatokon túl a szakkollégisták érdeklődve kérdezték vendégeiket a korszak sajátos hangulatáról, a kései szocializmus világáról. Miért mehettek csak kettesével kimenőre, és miért volt a legkisebb kollégiumi lopással szemben zéró tolerancia? A választ a korszak és a diktatúra egyházi iskolákkal szembeni ellenséges viszonyulásában lehet megtalálni. Ezek a beszámolók ma már inkább filmbeillő részleteknek tűnnek és nehéz elképzelni, milyen érzés lehet azzal a tudattal élni, hogy esetleg besúgó van az iskolában. Mindenesetre a szakkollégisták izgalommal érdeklődtek e számukra már történelminek tűnő korszakban megélt kollégiumi világ után.