Osnabrück után Pécs következik

2021. augusztus 30.

A Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola oktatói és hallgatói is részt vettek az Európai Katolikus Teológiai Társaság nemzetközi konferenciáján, melyet idén Osnabrücki Egyetemen tartottak. A rendezvénynek 2023-ban a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola ad otthont. A szervezet alelnökévé Kovács Gusztáv professzort, főiskolánk rektorát választották.

Ki a koronavírus-járvány környezetre gyakorolt jövőbeli pozitív hatásairól, ki a teológia modernkori megközelítéséről, ki a katolikus teológia iszlámképéről szóló előadásra siet az egyszerre patinás és újszerű épületben, míg a köztes időkben az Osnabrücki Egyetem festői kertjében kávézó professzorok, doktoranduszok és hallgatók beszélgetnek. Ez nem puszta elképzelés a jó tudományközi párbeszédről, ez a valóság, melynek a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola (PPHF) oktatói és diákjai is részesei voltak az Európai Katolikus Teológiai Társaság (ESCT) által augusztus 25-28. között szervezett nemzetközi konferenciáján, ahova az intézmény képviselői közül többen is értékes előadásokkal és hozzászólásokkal érkeztek, köztük Kovács Gusztáv rektor, Lukács Ottilia, Csonta István, Ragadics Tamás és Csonta Réka oktatók, valamint Vermes Nikolett, Rimai Bálint és Fábián Bence hallgatók. Hozzájuk csatlakozott Perendy László atya és Geiszelhardt Sára, a Bécsi Egyetem diktorandusz hallgatója. Az esemény témája idén „Teremtés-átformálás-teológia” címen teremtett világunk védelmét állította középpontba. A négynapos konferencián több alkalommal felszólalt Milos Lichner jezsuita atya, a társaság elnöke, Margit Eckholt, a konferencia szervezője, valamint Kovács Gusztáv, a magyar szekció elnöke is. Lukács Ottilia “Approaches to Creation and Transformation in the Old Testament” című tanulmánya a plenáris előadások között szerepelt. Számos prezentáció kiemelt részét képezte Ferenc pápa „Laudato si’” enciklikája, illetve a pandémia társadalmunkat befolyásoló tényezői, de a rendezvény egyik fontos programja volt a Dómban tartott szentmise is, melyet Franz-Josef Bode osnabrücki püspök celebrált.

Hogy a tárgyalt kérdések pontosan miben segítették előre a szakemberek munkáját, ezt a hamarosan induló akadémiai évben és értékes tanulmányokban mérhetjük majd, ami azonban kétségkívül a konklúziók sorát erősíti: a PPHF remek külföldi tanulmányi lehetőségeket kínál hallgatói számára a szellemi és lelki fejlődés, valamint a hittudomány művelése érdekében. Továbbá az eseményt követő közgyűlésre Kovács Gusztávot választották a szervezet alelnökének, ezért az Európai Katolikus Teológiai Társaság 2023-as konferenciája a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola ad otthont. Osnabrückben létrejött a következő esemény szervezését támogató csoport, melynek az ESCT magyar szekcióját, melynek amelyben a magyar szekció alelnöke, Perendy László atya, titkára, Csonta István, ifjúsági vezetője, Rimai Bálint és sajtóreferense, Vermes Nikolett is szerepet kapott. A kétévente rendezett tudományos találkozó alkalmat teremt arra, hogy a PPHF munkatársai, diákjai, valamint a magyarországi teológusok és a diszciplínához kapcsolódó területek képviselői a nemzetközi színtéren személyes párbeszédet folytassanak.

Vermes Nikolett