Kovács Gusztáv az Európai Katolikus Teológiai Társaság új alelnöke

2021. augusztus 30. | aktuális hírek

Európai Katolikus Teológiai Társaság 2021. augusztus 8-án, Osnabrückben megtartott közgyűlésén Kovács Gusztáv professzort, a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola rektorát választotta a társaság alelnökévé. A teológusokat tömörítő nemzetközi szervezet kétévente megrendezett konferenciájának 2023-ban Pécs adhat otthont.

Az Európai Katolikus Teológiai Társaság (European Society for Catholic Theology, ESCT) több mint 600 tagot számlát és egyedüli európai szervezetként tagja a Katolikus Teológiai Társaságok Nemzetközi Hálózatának (International Network of Societies for Catholic Theology). A társaság alapítója Peter Hünermann, aki egyike a 20. század legjelentősebb teológusainak. A szervezet kétévente megtartott közgyűlésén választja meg az új alelnököt, aki a soron következő konferencia házigazdája is egyben.

A választásra a Teremtés – Átalakulás – Teológia című konferenciát követően került sor, melyet 2021. augusztus 25-28. között rendeztek Osnabrückben. A szervezet elnöki tisztségét Margit Echolt, az Osnabrücki Egyetem dogmatikatanára, az ESCT korábbi alelnöke tölti be az elkövetkezendő két évben.

Kovács Gusztáv személyében első alkalommal van magyar alelnöke az Európai Katolikus Teológiai Társaságnak. A 2023-ban Pécsett megrendezésre kerülő konferencia témája Európa és a kontinens lelki forrásai lesz (Europe: Spiritual Resources for the Future), melyre a teológia és a hozzá kapcsolódó tudományterületek nemzetközileg elismert képviselőit várják.

Az alelnök beszédében hangsúlyozta, hogy Európa lelkisége egyszerre időszerű és jövőbemutató téma, amely a teológia számára is nagy jelentőséggel bír. Európai teológusokat tömörítő szervezetként az ESCT számára pedig kiemelten fontos, hogy a téma tárgyalása során a leendő részvevők ne csak gondolkodásban, hanem a szívükben is közeledjenek egymáshoz.

A közgyűlést követően a szervezet négy korábbi elnöke, Sigrid Müller (Bécs), Marie Jo Thiel (Strassbourg), Martin Lintner (Brixen) és Milos Lichner (Pozsony) gratulált az társaság új vezetőinek.