Online ökumenikus beszélgetések az Eucharisztiáról

2020. június 12.

Május 13-án és 15-én délelőtt sajátos műfajú ökumenikus találkozásban volt része a főiskola érdeklődő diákjainak: a személyes közelség hiányával is meg kellett küzdeniük az egyházainkat elválasztó történelmi sebek, kulturális megszokások és teológiai belátások mellett. Az online beszélgetések mintha ökumenikus helyzetünket jeleznék: gyakran ugyanazokra a kérdésekre keressük a válaszokat, de más-más szellemi térben, miközben várjuk és reméljük, hogy a végső Válasz helyreállítja a közösséget közöttünk.

 

E reményteli várakozásban komoly segítséget jelentett két vendégünk, Nacsinák Gergely András ortodox pap, vallástörténész és (dalszöveg-)író, valamint Béres Tamás, az Evangélikus Hittudományi Egyetem tanszékvezető tanárának tanúságtétele. A kettejükkel külön két-kétórás beszélgetés, majd a kerekasztal során az ortodox és az evangélikus élet, lelkiség, közösség kérdései, s főképp az Eucharisztia álltak a középpontban.

A tervek szerint ősszel folytatódó beszélgetéseken mostani vendégeink mellett Kodácsy Tamás református lelkész, teológus jelenlétére is számíthatunk. Ezzel és ezzel addig is az egység örömére vezető olvasást kíván:

Orova Csaba