Nyári egyetemen vettek részt a főiskola hallgatói Olmützben

2018. október 11. | interjúk, beszámolók

Múlt és jelen címmel szervezett nyári egyetemet az olmützi Palacký Egyetem Szisztematikus Teológia Tanszéke szeptember 30 és október 5 között. A nemzetközi találkozón a 8 ország 13 teológus hallgatója és a számos előadó között pécsiek is részt vettek.

Az előadások többnyire időszerű bioetikai kérdéseket dolgoztak fel. Roszkopf Rita, a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola harmadéves hallgatójának beszámolóját közöljük.

Az első nap Dominik Opatrný megnyitójával kezdődött, ezt követően az első előadó Jan Polák volt, aki ismertette a bioetika történetét és a legfontosabb szakirodalmakat a témához kapcsolódóan. Őt követte Marie Opatrná, aki az emberi test ábrázolásának történetébe vezette be a hallgatókat a művészet segítségével. A nap utolsó előadója Marek Lis volt, aki a jövő bioetikájának problémáját a médián keresztül mutatta be, mint például a Facebook vagy Twitter, ahol rengeteg bioetikai problémát feszegetnek a felhasználok. Az előadásokat követően a hallgatókat körbevezették Olomütz városában, ahol többek között megtekintették a gyönyörű Szent Vencel Dómot és a város főterét.

A második nap Marek Lis Az új média és bioetika című előadásával kezdődött. A filmek világáról és annak bioetikai problémáiról szólt az előadás, arról, hogy a filmekben hogyan jelenik meg az agresszió, valamint, hogy ez milyen hatással van az emberekre. Jan Czudek volt a következő előadó, aki az eutanázia kérdését boncolgatta egy csoportos munka segítségével (érvelés mellette és ellene). A napot egy beszélgetés zárta Petr Hlustíkkal, aki orvosként betekintést engedett a modern orvostudomány változásaiba.
A harmadik nap kirándulást tettek a hallgatók Sumperk városában, ami Olmütz szomszédságában terül el, majd az egyetemre vissza térve Dominik Opatrný előadását hallgathatták meg a kínzásokról és annak etikai visszáságairól illetve a mai használatáról,
elítéltségének okairól.

A negyedik nap a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola két oktatója, Ragadics Tamás és Szücs Attila András vezette be a hallgatóságot a Lucky című film segítségével a szociális problémák és az öregség viszonyának világába. A nap végén a nyári egyetem résztvevői kirándulást tettek az Olmütz-el szomszédos Svatý Kopečekbe, majd megtekintették a Szűz Mária Látogatása-templomot, ahol Szent Viktor és Szent Liberát ereklyéit őrzik.

Az utolsó nap egyetlen előadója Ragadics Tamás volt, aki a családi struktúra változásait mutatta be a nők helyzetének változásán keresztül Európában. A záró beszédet és az összegzését Dominik Opatrný mondta el.