Milvius-hídi csatától a Felzárkózó települések programig

2024. április 26.

 

2024. április 22. napján Hegyi László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium főtanácsadója tartott előadást főiskolánkon „Egyház és állam” címmel. Az előadás célja az volt, hogy oktatóink és munkatársaink átfogó és részletes képet kapjanak arról, hogy napjainkban Magyarországon miként működik az állam az egyházak közötti együttműködés.

 

Az egyház és állam viszonyának történeti áttekintése után a Hegyi László előadásának legnagyobb részét annak a témának szentelte, hogy a rendszerváltás után a magyar állam hogyan rendezte az egyházakkal a kapcsolatát, s melyek azok a legfontosabb jogszabályok, amelyek ennek a viszonynak a kiegyensúlyozottságát napjainkban biztosítják. Megtudhattuk azt is, hogy milyen területeken működik együtt az állam az egyházakkal, miként és egyáltalán miért támogatja anyagilag is az egyházak működését, s mi az a társadalmi haszon, amelyet az állam az egyházak tevékenységétől remél.

Katolikus felsőoktatási intézményként rendkívül fontos számunkra, hogy világosan átlássuk azokat kereteket, amelyek között egyház és állam együttműködése ma Magyarországon megvalósul. Hegyi László rendkívül informatív előadása ehhez segítette hozzá Főiskolánk oktatóit és munkatársait.

Az előadás annak a négyalkalmas továbbképzésnek a része, melyet pedagógiai, módszertani és igazgatási témákban hirdetett meg a PPHF oktatói és munkatársai részére. Az első két előadást Brent Duckor, a San Jose State University professzora tartotta, májusban pedig Illyés Magda, a BBTE Pedagógia és Alkalmazott Didaktika Intézetének adjunktusa várja képzésre a munkatársakat.