Luxemburgban találkoztak az európai teológusok

2022. február 22.

Luxemburgban tartotta éves kuratóriumi ülését az Európai Teológia Társaság (European Society for Catholic Theology) kuratóriuma, melyen több magyar szempontból jelentős döntés született.

A találkozónak a Szent XXIII. János pápáról elnevezett Luxembourg School of Religion & Society adott otthont, ahol 21 európai országból gyűltek össze a nemzeti teológiai társaságok vezetői, köztük Kovács Gusztáv (PPHF), a társaság alelnöke, valamint Perendy László (PPKE) és Lukács Ottilia (PPHF). A résztvevők csütörtökön és pénteken úgynevezett tanulmányi napon (study day) vehettek részt, melynek középpontjában a művészet és a teológia kapcsolata állt.

 

A találkozó alkalmával mutatták be Maxim Kantor festőművész bibliai témájú festményeit, melyeket a központ kápolnájában állítottak ki. A művek az Ó- és Újszövetség mellett az antikvitás, a középkor és a huszadik század jellemző motívumait ötvözik, amivel bőséges anyagot szolgáltatnak a teológiai elemzés számára. Különleges élmény volt a résztvevőknek Jean Ehret és Maxim Kantor párbeszédes előadása, mely a művek genezisét mutatta be az ötlettől egészen a megvalósulásig.

A találkozó második napja a szinodalitás jegyében telt. Az egyes országok beszámolóit követően Jean-Claude Hollerich SJ bíborossal, a 2023 őszén megrendezésre kerülő püspöki szinódus főrelátorával találkoztak a társaság vezetői. A bíboros a szinódusi út jelentőségére és folyamatosságára hívta fel a résztvevők figyelmét. A vacsoránál pedig jó szívvel emlékezett vissza azokra a magyar származású jezsuitákra, akikkel Japánban együtt szolgált.

A zárónapon döntött a kuratórium a következő találkozó helyszínéről, melynek 2023. február 16-18. között Veszprém ad otthont. Ezzel első ízben rendezhet egy ország kuratóriumi találkozót és kongresszust egyazon évben, hiszen utóbbinak a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola ad otthont 2023. augusztus 30. és szeptember 2. között.