Fókuszban az emberi méltóság

2022. március 10.

A Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola Az emberi méltóság dimenziói (Dimensions of Human Dignity) címmel szervez nyitott kurzust 2022. március 21-23. között.

Az intenzív szeminárium az emberi méltóság témáját járja körül olyan gyakorlati példákon keresztül, melyek a hallgatók számára megvilágítják a fogalom jelentőségét a 21. század globalizált és plurális értékrendű világában.

A témák között szerepelnek a háború, az öngyilkosság, valamint az élet elejét és végét jellemző bioetikai kérdések. Kiindulópontul a második vatikáni zsinat Gaudium et spes kezdetű dokumentuma szolgál, mely közel hat évtizede egy kettéosztott és krízisek sokaságától sújtott világban kísérelte meg az emberi méltóság teológiai és erkölcsi dimenziójának újrafogalmazását.

Az előadók a Bécsi Egyetemről és az Opolei Egyetemről érkeznek.

A szeminárium a PPHF és a PTE hallgatói, a Pécsi Egyházmegye munkatársai, valamint más érdeklődők számára egyaránt nyitott.

Program:

Az emberi méltóság dimenziói (Dimensions of Human Dignity)

2022. március 21. 13.00-17.10 A bioetika 50 éve – 50 Years of Bioethics (Venue: Pécsi Akadémiai Bizottság Székháza, Pécs, Jurisics Miklós u. 44.)

2022. március 22. 8.30-18.00 (Venue: Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola, Pécs, Hunyadi utca 11.)

Marek Lis and Piotr Morciniec (Opole University)

1. Attacks against human dignity from the ethical perspective (90 minutes)

2. Suicide in cinema

3. Wars in cinema

4. Kieślowski’s “Dekalog” as a cinematic reflection on human dignity

2022. március 23. 8.30-12.00

Nenad Polgar (University of Vienna)

1.  Catholic Sexual Ethics (as a Matter of Human Dignity) between Traditionality and Contemporaneity: Theoretical Underpinnings

2. Catholic Sexual Ethics (as a Matter of Human Dignity) between Traditionality and Contemporaneity: A Case Study