Fiatal teológusok Európáról

2023. február 28. | interjúk, beszámolók

2023. február 16-18. között rendezte meg ifjúsági konferenciáját az Európai Katolikus Teológiai Társaság. A Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa keretében megrendezett programra 16 országból érkeztek fiatal teológusok azzal a céllal, hogy közösen gondolkodjanak Európa jövőjéről. Az angol, német, francia, olasz és magyar nyelven megtartott rendezvényen több mint nyolcvanan vettek részt.

A nyitónapon az Európai Katolikus Teológiai Társaság nevében Margit Eckholt elnök és Kovács Gusztáv alelnök, a házigazdák nevében pedig Udvardy György érsek és Sebestyén József rektor köszöntötték a résztvevőket. A nyitóelőadást Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter tartotta, melyben kiemelte az európai kultúra zsidó-keresztény gyökereinek a jelentőségét, valamint azt a szerepet, melyet a kereszténydemokrata politikusok az Európai Unió születésénél játszottak.

A rendezvény plenáris előadói egy-egy választott kép alapján mutatták be saját víziójukat Európáról, melyek között II. János Pál pápa és a Szolidaritás Mozgalom, egy Szentháromságot ábrázoló ikon, kortárs festmény és bécsi teológus hallgatókról készült fénykép is szerepelt. A portugál (Joao Duque), lengyel (Piotr Morciniec), német (Sigrid Müller), máltai (Mark Zammit) és magyar (Gájer László, Janka Ferenc) előadók kiváló gondolatai egyszerre emlékeztették a résztvevőket Európa sokszínűségére és a zsidó-keresztény kultúrához való mélységes kötődésére.

A konferencia legtermékenyebb részét jelentette az a 29 előadás, melyet a 15 európai országból érkezett ifjú teológusok tartottak az általuk fontosnak tartott témában. A fiatalság rendkívül széles érdeklődését tükrözi, hogy az előadások egyaránt foglalkozak kérdésekkel (Dominyka Violeta Slepikaite DP: A Vision for Europe: The Great Commandment of Love), identitással (Korsós Levente: Egy roma fiatal víziója Európáról), szinodalitással (Pavol Hrabovecký: Synod on Synodality and the Sensus Fidelium of Slovak Catholics), teremtésvédelemmel (Stephan Tautz: Climate Change in the Theological Landscape of Germany) és politikai filozófiával (Bruno Petrušil: Robert Schuman’s vision of a united Europe) kérdésekkel.

Az ifjúsági konferencia előkészítő rendezvénye az Európai Katolikus Teológiai Társaság 2023. augusztus 30. és szeptember 2. között Pécsett megrendezésre kerülő EUROPE: Spiritual Resources for the Future című kongresszusának, melyről további információk az alábbi linken érhetők el: pphf.hu/esct2023

Az ifjúsági konferencia programja itt érhető el: pphf.hu/veszprem-2023