Egy este Wittner Máriával

2019. október 16.

Kivételes találkozásban részesülhettek mindazok, akik október 8-án, kedd este ellátogattak a Főiskola Teológus Kávéházába, ahol vendégünk volt Wittner Mária 1956-os forradalmár és szabadságharcos, volt országgyűlési képviselő.

Ezen az estén hiteles és valós képet kaphattunk arról, hogy mi is történt valójában 1956. októberében Budapest belvárosában, különösen a Kálvin téren, a Rádióban és ezek környékén. Valamint arról, hogy milyen volt akkor fiatalnak lenni és harcolni a szabadságért, egy szabad Magyarországért.

 

Mária néni 19 éves volt, amikor kitört a szabadságharc, nem volt kérdés számára, hogy csatlakozzon a többi fiatalhoz, akik szabadon akartak élni. A forradalomban legtöbbet a Corvin-közben és a Vajdahunyad utcában tevékenykedett több barátjával, többek között Havrila Béláné Sticker Katalinnal, az ő Katijával.

A forradalom leverése után súlyos megtorlások időszaka következett. Ennek a megtorlásnak lett áldozata Mária néni is, akit 1958. július 23-án halálra ítéltek, ezt később életfogytiglanra változtatták. Végül Mária néni 13 évet töltött a börtönben. Az ítéletről ezt nyilatkozta: „Engem ott nem halálra ítéltek, hanem életre ítéltek”. Ugyanis elmondása szerint könnyebb lett volna, ha akkor nem hagyják életben, viszont azt is tudja, hogy a Jóisten nem véletlenül szánta neki ezt az életet, és tudja, hogy neki még feladata van ebben az életben. Többek között jövő tavasszal jelenik meg a következő könyve. Addig pedig lelkesen és hatalmas nyitottsággal járja az országot, bármerre is hívják.

Mária néni tanúságtétele után közösen néztük meg A néma forradalom című filmet, melynek végén lehetőség nyílt beszélgetésre, mind a filmről, mind Mária néni élete kapcsán.

Végül Mária néni üzenete a fiatalok számára két szó: „Szabadság és hazaszeretet”.