CTEWC nemzetközi konferencia Szarajevóban

2018. július 28. | interjúk, beszámolók

Öt földrész 78 országának 421 képviselője gyűlt össze július 26-30 között Szarajevóban a CTEWC (Catholic Theological Ethics in the World Church) harmadik nemzetközi konferenciájára, melyen Magyarországot Kovács Gusztáv, a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola rektora és Geiszelhardt Sára hallgató képviselték.

A találkozót a szervezet alapítója és a konferencia egyik főszervezője, James F. Keenan SJ, a Boston College (US) professzora nyitotta meg. A konferencián részt vett többek között Peter Turkson bíboros, az az Igazság és Béke Pápai Tanácsának elnöke, Blase Cupich bíboros, chicagói érsek és Vinko Puljić bíboros, szarajevói érsek is.

A konferencia során számos előadás, kerekasztal beszélgetés keretében kaphattunk átfogó képet az etika legégetőbb mai kérdéseiről és ezek teológiai megközelítéséről (úgy mint a klímaváltozás, elvándorlás kérdése, a nők helyzete az egyházban, stb.)

Az öt plenáris nyitóelőadó között, melyeket az öt kontinensről választottak ki, az európai hangot képviselte Kovács Gusztáv. Előadásában hangsúlyozta a teológusok közötti együttműködés és a kapcsolatépítés fontosságát. Arra bíztatta a résztvevőket, hogy éljenek a konferencia adta lehetőséggel, lépjenek át lélekben és gondolkodásukban is a megszokott határokon és építsenek olyak nemzetközi kapcsolatokat, amelyek a hosszú távon teszik lehetővé a különféle kontinensekről és kultúrákból érkező teológusok együttgondolkodását.