A táplálkozás etikája

2019. április 1.

Főiskolánk hallgatói és oktatói a CEEPUS hallgatói mobilitási program keretében vehettek részt a 2019. március 17-23.  között Opoléban megrendezett „The Ethics of Nutrition” című nyári egyetemen. A program témája az étkezés és élelmezés etikája volt. Intézményünket három oktató, Kovács Gusztáv, Ragadics Tamás, Szücs Attila András és hét ösztöndíjas hallgató képviselte.

A hétfői nap előadásait főiskolánk rektora, Kovács Gusztáv tartotta a táplálkozás antropológiájáról. A délutáni szeminárium során betekintést nyerhettünk a táplálkozásetika és kultúra összefüggéseibe, valamint a kannibalizmus kultúrtörténetét és erkölcsi hátterét.

Kedden Karol Szczerkowsi dietetikus tartott kóstolóval egybekötött előadást, melyben felhívta a figyelmet az egészségmegőrzés, ezen belül is a tudatos életvitel és a mindennapi minőségi táplálkozás fontosságára. Ezt követően Marek Lis teológus-filmesztéta filmes részletek segítségével beszélt az állatok jogairól, az élelmiszeripar hatalmi erejéről és a táplálék státuszszimbólumként való megjelenítéséről. – megjelenését vizsgáltuk egy egyszerű, de népszerű rajzfilmben.

Szerda délelőtt Ragadics Tamás a szociológia oldaláról vizsgálta az etikus fogyasztói kultúra kérdését és kiemelte a helyi és szezonális termékek fogyasztásának társadalomformáló erejét. Délutáni előadásában a különböző társadalmi csoportok étkezési
szokásaihoz kapcsolódó problémákat és a magyarországi tendenciákat ismertette. A szerdai előadások sorát Szücs Attila András zárta, aki a gyorséttermek példáján keresztül mutatta be a pazarlás, a falánkság és a fogyasztói társadalom együttállásának problémáját. Az oktatók mellett a hallgatók is bemutathatták prezentációikat angol, illetve német nyelven az általuk választott témákban. Szó volt többek között a vegetarianizmus, a vegánizmus, valamint a szociális média étkezési szokásainkra gyakorolt hatásáról. Hallhattunk a SlowFood kezdeményezésről, az organikus, vagy más néven bioélelmiszerekről, és az állattartás során felmerülő etikai problémákról. Csütörtökön Czestochowába, a Jasna Góra-i pálos kolostorba látogattak el a nyári egyetem résztvevői. A Nagy Lajos királyhoz, és a Pálos rendhez is kötődő zarándokhelyen található Fekete Madonna ikon előtti imádságot követően közös szentmisén adtak hálát a sikeres programért. Az este során a cseh és magyar hallgatók tanáraikkal együtt töltöttek el egy kellemes grill estét, a gyakorlatba is átültetve a táplálkozásról hallottakat.