Utazz és tanulj Erasmus programmal!

2024. február 19.

Örömmel értesítjük hallgatóinkat, hogy főiskolánk a 2024/25-ös akadémiai év őszi szemeszterében is részt vesz az ERASMUS mobilitási programban.
A program keretében az alábbi partnerintézményekbe lehet egy szemeszterre szóló tanulmányi vagy gyakorlati ösztöndíjra pályázni:
– Babeş–Bolyai Tudományegyetem (Kolozsvár, Románia)
– KU Leuven (Leuven, Belgium)
– Vienna University (Bécs, Ausztria)
– St Patrick’s Pontifical University (Maynooth, Írország)
– Palacký University Olomouc (Olmütz, Csehország)
– University of Opole (Opole, Lengyelország)
– Comenius University (Pozsony, Szlovákia)
– Catholic University in Ružomberok (Rózsahegy-Kassa, Szlovákia)
– Ljubljana University (Ljubljana, Szlovénia)
A University of Malta (Msida, Málta) jelenleg csak gyakorlati mobilitásra fogad hallgatókat.
Mindkét típusú hosszútávú mobilitásra 2-6 hónapig terjedő ösztöndíj pályázható meg. A hallgatói pályázati adatlap megtalálható a https://pphf.hu/mobilitas/dokumentumtar/ oldalon, a jelentkezők ezt küldjék el kitöltve és aláírva csatolt dokumentumként legkésőbb 2024. április 30. napjáig a mobility@pphf.hu címre, vagy adják le nyomtatott, aláírt formában a Nemzetközi Irodában vagy a Tanulmányi Osztályon.
Van lehetőség esélyegyenlőségi kiegészítő támogatás igénylésére, ennek pályázati felhívása és igénybejelentő lapja szintén megtalálható dokumentumtárban. Az esélyegyenlőségi pályázat beadható a mobilitási pályázattal egyszerre is, de legkésőbb a mobilitás megkezdése előtt egy hónappal.
Fogyatékossággal élő vagy tartósan beteg hallgatók számára további kiegészítő támogatás igényelhető a Tempus Közalapítványon keresztül. Bővebb tudnivalók: https://erasmusplusz.hu/erasmus_kiegeszito_tamogatasok_hallgatoknak/fogyatekkal-elo-vagy-tartosan-beteg-hallgatok-kiegeszito-tamogatasa
Az Erasmus+ új programszakaszának egyik kiemelt prioritása a zöld utazás, ezért fenntarthatóbb utazási forma választása esetén a mobilitásban részt vevők további támogatásban részesülnek. Zöld utazási formának minősül a vonat, a busz, a telekocsi, a kerékpár vagy egyéb fenntartható eszköz (hajó és repülőgép nem). A zöld utazási támogatás csak akkor adható, ha az utazás legnagyobb része fenntartható eszközzel történik, és abban az esetben nem jár a zöld utazási támogatás, ha csak egy irányba valósul meg a zöld utazás. Az utazási formát az utazási dokumentumokkal tudják igazolni a kiutazók, vagy ennek hiányában (pl.: autómegosztás esetén) büntetőjogi nyilatkozattal.
A zöld utazási támogatás előzetes igénylését szintén a mobilitási pályázaton kell jelölni.
Oktatóink részére a külföldi Erasmus oktatói/képzési lehetőségekre folyamatos a jelentkezés. Az oktatói pályázati adatlap letölthető a dokumentumtárból, kérjük a jelentkezéseket utazás előtt legalább 1 hónappal leadni a mobility@pphf.hu címen vagy a Nemzetközi Irodában.
Bármilyen kérdés esetén a Nemzetközi Iroda kedden és csütörtökön 8.30-15.00 között nyitva áll mindenki előtt.
Utazz & tanulj 2024/25 őszi szemeszterében is!