Retorikából jeles

2024. március 18.

Főiskolánk első alkalommal rendezte meg a Szószólók – Retorikai Vetélkedőt.
2024. március 12. napján került megrendezésre a Szószólók című retorikai vetélkedő, melyben középiskolás csapatok mérhették össze tudásukat. A verseny első fordulójában a feladat egy videó elkészítése volt „Mit tennék, ha nem félnék?” címmel. A második fordulóba a zsűri hét csapatot választott ki és hívott meg a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskolára, ahol személyesen tehették próbára szónoki képességeiket: izgalmasabbnál-izgalmasabb feladatok teljesítésével egy 4 főből álló zsűri előtt bizonyíthatták, hogy mennyire sajátították el a meggyőzés tudományát. A zsűri tagjai: Gaspari Dóra joghalllgató, Dr. Ragadics Tamás a PPHF és a PTE oktatója, Dr. Jankovits László, a PTE Klasszikus Irodalomtörténeti és Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék tanszékvezetője, valamint Sasvári Bernadett, aki a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ kommunikációs munkatársa volt, aki egyben a zsűri elnöki feladatait is ellátta.

A Budapestről, Nagykanizsáról és Pécsről érkezett diákok mind kiemelkedő teljesítményt mutatott, mellyel nemcsak a zsűrit állították nehéz faladat elé, hanem egyszerre kiválóan szórakoztatták is a megjelent hallgatóságot.

A dobogó képzeletbeli harmadik fokára végül két csapat a BÁTRAK (Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma) és A BRIGÁD (Piarista Általános Iskola és Gimnázium, Nagyaknizsa) csapata állhatott fel. A második helyet a RETTEGETT RÉTES (Pécsi Leöwei Klára Gimnázium) szerezte meg.

Az idei első helyezett a PORCUKIK (Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma) csapata lett, akik győzelmükkel elnyerték a verseny fődíját, egy bécsi utazást.

A Szószólókat 2025 tavaszán rendezik meg újra, melyre a szervezők az egész Kárpát-medencéből várják a jelentkezőket.