Öt dolog Nagy Norbert tanár úrról

2020. május 12. | interjúk, beszámolók

„Én is PPHF-es vagyok!” ez a nulladik, vagyis plusz egy információ róla, melyet szeretnék veletek megosztani. A 2020-as tanév második félévében ismerhettük meg a Nagy Norbert tanár urat, aki Pasztorális szentségtan c. kurzust tartott a főiskola hallgatói számára.

Találkozásunk első pillanatában tudtam, hogy felejthetetlen élményeket fog nyújtani az a 4 nap melyet velünk tölt, sőt először tanít magyar nyelven teológiát. Lássuk, mit tudunk meg róla a Facebook profilját lapozva:

  • Nagyváradon született november 24-én. Az évet nem írja (én viszont megsúgom, hogy még csak 35 éves). Jelenleg Svájcban él, a Fribourgi Egyházmegyében tevékenykedik pasztorális asszisztensként, főleg a fiatalok és a fiatal felnőttek körében.
  • Az utazás hobbijává vált, de tanulmányai végezte alatt is sok helyen megfordult már. Teológiát hallgatott Kolozsváron, Nagyszebenben, Prágában és Bernben. Bonnban és Fribourgban pedig magiszteri oklevelet szerzett. A Stellenboschi Egyetem meghívására a Dél-afrikai Köztársaságba is eljutott. Jelenleg pedig a Fribourgi Egyetemen írja doktori dolgozatát – Das Bild des Bischofs in der Pontifikalliturgie. Eine Studie zur liturgischen Ekklesiologie címen. De megfordult már Budapesten, Rómában, Cambridge-ben, Genfben, Pannonhalmán, Zürichben, Firenzében, Barcelonában, Bázelben, Londonban, Genovában, Milánóban, és ez csak egy töredéke az általa bejárt helyszíneknek.
  • Szeretnél még irigykedni? Akkor elmondom, hogy 8 nyelven is beszél, szóval jöhetsz a világ bármely pontjáról, biztosan meg fog érteni!
    De van itt még valami, amire igazán büszke lehet! Zita királyné, Boldog IV. Károly királyunk felesége boldoggá avatási perének ő a magyar viceposztulátora.
  • Humoros és életvidám. Nézd csak meg a profilképét, az a mosoly és sapi mindent elárul, de az alábbi idézet is az Ő tollából, akarom mondani, billentyűzetéből való, még április 17-ről az Urbi et Orbi áldás kontrasztjára: „Svájcban hamarosan újra megnyílhatnak a barkácsáruházak, de a templomok nyilvános istentiszteletek tartására június 8-ig zárva maradnak. Megvan az új államvallás: Urbi et Obi.”
  • Szabadidejében konditerembe jár, vagy teker a hegyek között pár órát. A frissen vásárolt autójának első útja a plébániára vezetett (vagyis a Tanár Úr vezetett, az autó csak gurult), melyet egyből meg is áldott a város plébánosa.

Horváth Rebeka