Olmützben jártunk

2023. november 8. | interjúk, beszámolók

2023. október 29. és november 3. között az Olomouci Palaczky Egyetem Teológiai Karán szervezett nemzetközi szemináriumon vettek részt főiskolán hallgatói. A rendezvényen oktatóinkat Csonta István egyháztörténész képviselte. A következőkben Virovecz Adrienn hallgatói beszámolóját adjuk közre.

Október végén Csonta István tanár úr vezetésével négy hallgatótársammal együtt vehettünk az olmützi teológiai fakultás International Study Week című programján. Mielőtt csehországi kalandunk elkezdődött volna, egy kis kitérővel meglátogattuk Pozsony városát, ahol egy rögtönzött interaktív történelemóra keretében ismerhettük meg történelmünk jelentős helyszíneit és emlékeit. Ilyen volt például a Szent Márton-dóm, más néven a pozsonyi Koronázó templom; a Mihály-kapu, de megnéztük még a prímási palotát, valamint bejártuk az óváros közepén fekvő Főteret is.

Ezt követően a Duna és a Morva találkozási pontjához, a dévényi várhoz vezetett utunk, végül egy utolsó lendületet véve Csehország felé vettük az irányt.

A programot a szállásunk elfoglalásával kezdtük, majd pedig a házigazdák nagylelkű meghívásának eleget téve, vendégvacsorával folytattuk esténket, valamennyi más nemzetiségű hallgató és előadó társaságában. A hét folyamán napi két angol nyelvű prezentációt hallgattunk meg, amely remek lehetőséget biztosított a nyelv gyakorlására, annak mélyebb elsajátítására, továbbá olyan aktuális témák megvitatására, mint az ukrán háború vallási és humanitárius dimenziói; a pletykák, az újságírás, az álhírek és ezek történelemmel való kapcsolata; az afrikai fiatal influencerek missziója; a covid-járvány médiavisszhangja, a GMO-k kérdése, vagy a nemzetközi újságírás erkölcsi háttere.

A kora délutánra véget érő bemutatókat követően bejártuk a gyönyörű őszi Olmütz belvárosának macskaköves és lépcsős zugait. Az estéket rendszerint együtt töltöttük, mely idő alatt érdekesebbnél érdekesebb beszélgetésekbe elegyedtünk, ezáltal jobban megismerve egymás gondolatait, terveit, s végül, de nem utolsó sorban a Gondviselés által oly aprólékosan kidolgozott útjait. Többnapos programunkat egy gitáros szentmisével ünnepeltük meg, végül pedig egy svédasztalos vacsorával zártuk le.

Hálás vagyok, amiért lehetőségem nyílt részt venni egy ilyen nagyszabású konferencián, továbbá, hogy jobban megismerhettem a velem utazó társaimat.