Olmützben jártunk

2022. november 15. | interjúk, beszámolók

Olmützben jártunk – hallgatói beszámoló a nemzetközi tanulmányútról.

2022. november 6. és 10. között hat hallgatótársammal együtt részt vettünk az olmützi International Teaching Week nevű egyhetes rendezvényen. Kifejezetten tetszett, hogy milyen sokszínű előadásokon vehettünk részt: hallgathattunk angol nyelvű prezentációkat kánonjogi, morálteológiai, egyháztörténelmi, bioetikai és szociológiai témákról is.

Vasárnap este, miután megérkeztünk, egy közös vacsorán lehetőségünk adódott megismerkedni a nyári egyetem többi résztvevőjével. A konferencia első napján Agnieszka Romanko kánonjogászként a mediációról tartott előadást, majd Werner Wolbert a kereszténység és a háború kapcsolatát elemezte, végül a lengyel professzorasszony Csonta István tanár úrral a II. Vatikáni Zsinatot kánonjogi és egyháztörténelmi szempontból elemezték. A délutáni program idegenvezetés volt, mely alatt sok érdekességet hallottunk Olmützről, például azt, hogy az egyik helyi templom felszentelésénél Hunyadi Mátyás is jelen volt. Ezt örökíti meg a templom belső falán látható rajz is.

Kedden délelőtt Werner Wolbert második előadásán vehettünk részt, melynek középpontjában a kegyelem és az igazságszolgáltatás volt. Az ebédszünet után Csonta István tanár úr fantasztikus előadást tartott a II. Vatikáni Zsinat két dokumentumáról, a Lumen Gentiumról és az Apostolicam Actuositatemről. Az ezt követő kerekasztal-beszélgetésen a professzorok a közép-európai országok felsőoktatási rendszereinek különbségeiről értekeztek. Este a helyi színházba mentünk, ahol megtekintettük Giuseppe Verdi: Nabucco című operáját.

Szerdán a szociológiai szekció előadásain vettünk részt, ahol Ragadics Tamás tanár úr gondolatait hallhattuk. Feladatot is kaptunk: kiscsoportokban dolgozva meg kellett terveznünk egy általunk választott, periférikus helyzetű társadalmi csoport felzárkóztatását. A tanár úr második előadásán a vallás helyzetéről számolt be a posztszekuláris világban. A délutáni kerekasztal-beszélgetés témája az összeesküvés-elméletek voltak. Érdekes volt látni azt a videót, ahol Benedek pápa bemutat egy politikust a bíborosoknak, akik közül sokan nem fognak kezet a pápával. Később kiderült számunkra, hogy a bíborosoknak a protokoll szerint nem is kellett kezet fogniuk a pápával, ám a kézfogás hiányát sokan máig a pápa elleni összeesküvésnek könyvelik el. Este közösen részt vettünk a szentmisén, melyet agapé követett. Csütörtök reggel kissé fáradtan, de rengeteg élménnyel gazdagodva indultunk haza.