Kulcsszó: tehermentesítés – Család 2021 Konferencia & Workshop

2021. március 22.

Március 19-én kezdődött a Család Éve, melyet Ferenc pápa Szent József ünnepéhez kapcsolódóan hirdetett meg. Ehhez csatlakozva szervezett konferenciát a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola, hogy a családdal kapcsolatos fontos kérdésekben közös gondolkodásra hívjon.

A Szent Család vasárnapján Ferenc pápa bejelentette, hogy az Amoris Laetitia apostoli buzdítás közzétételének ötödik évfordulója alkalmából meghirdeti a Család Évét, mely 2021. március 19. napján, Szent József ünnepén veszi kezdetét. A Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola (PPHF) – kapcsolódva a Szentatya kezdeményezéséhez – Család 2021 Konferencia & Workshop címen hirdetett meg online előadásokat, melyek keretében az intézmény oktatói, meghívott hazai és külföldi felszólalók osztották meg gondolataikat a család jelenéről és jövőjéről, a családvédelemről, az oktatási intézmények, illetve az Egyház és a család kapcsolatáról.

Az online szervezett konferencia Felföldi László pécsi megyéspüspök köszöntőbeszédével kezdődött, melyben a főpásztor hangsúlyozta, fontosnak és különösen aktuálisnak tartja a főiskola által felvetett kérdéseket. Mint elmondta, a teremtett világ alapja a család, általa egy nagy kincsről, gazdagságról beszélünk. „Ez egy olyan egység, melyben mindenkinek megvannak a saját szerepei, ezért lényeges, hogy újból és újból tudatosítsuk: figyelnünk kell a saját feladatainkra. Aki részt vesz a konferencián, kérdezze meg magától, hogy milyen jövőképet lát a családdal kapcsolatban!” – magyarázta, majd a szerepekre visszatérve egy látványos példával élt: „Amikor egy családban probléma van a gyermekkel, akkor valójában a szülővel kell foglalkozni. Mind tudjuk, ha a szobában tíz fok van, akkor nem a hőmérőt kell kopogtatni, hanem cselekedni. Tekintsünk így a terheket cipelő családokra is kiváltképp a család évében!”

A főpásztori köszöntőt Dr. Kovács Gusztáv rektor úr előadása követte, melyben az intézményvezető a járványhelyzet társadalomra és családokra gyakorolt hatásait összegezve – püspök atyához hasonlóan – segítségnyújtásra bíztatta a résztvevőket. „A konferencia és workshop célja, hogy a család fogalmát interdiszciplináris módon közelítse meg, valamint, hogy a résztvevők lehetőséget kapjanak személyes gondolataik megosztására. A főiskolának, akárcsak az Egyháznak feladata a családok támogatása, és itt a kulcsszó a tehermentesítés lehet” – mondta a rektor úr, aki kifejezte köszönetét a jelenlévőknek és mindazoknak, akik az esemény technikai megvalósítását támogatták. Végül felhívta a figyelmet a délelőtt folyamán zajló online rendezvény következő egységeire és átadta a szót Fűrész Tündének, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és Családokért egyesület elnökének, aki plenáris előadása során a családvédelem témakörében szólalt fel. További előadók sorában a főiskola oktatói és külföldi felsőoktatási intézmények képviselői szólaltak fel.

Forrás: Pécsi Egyházmegye