Ami összetart minket

2024. április 9.

  1. március 22-23. között a Luxembourg School of Religion & Society (LSRS) adott otthont aMi tart minket össze, amikor nem értünk egyet? (What Keeps Us Together When We Disagree?)című képzéssel egybekötött konferenciának, melyre Európa számos országából érkeztek teológusok. A konferencia központi témája az összetartozás volt, melynek egy-egy dimenzióját világították meg az előadások.

 

A rendezvény előadói között olyan neves gondolkodók és egyházi személyiségek vettek részt, mint Grzegorz Ryś bíboros, Antonio Staglianò püspök, a Pápai Teológiai Akadémia elnöke, valamint Tomáš Halík, aki az LSRS díszdoktori kitüntetését vehette át. Az esemény főszervezője Jean Ehret, az LSRS elnöke volt.

A konferencián főiskolánkat Kovács Gusztáv rektor, az Európai Teológiai Társaság elnöke és Lukács Ottilia rektorhelyettes képviselte. Kovács Gusztáv nyitó előadásában a kölcsönös elismerés jelentőségét és az identitásképződés filozófiai alapjait mutatta be. „A kölcsönös elismerés nem rekedhet meg pusztán formális szinten, mint például az okiratok kölcsönös elismerése, hanem le kell nyúlnia egészen a személy valóságáig” – hangsúlyozta.

A rendezvény előadásaiból rendhagyó tudományos kötet készül, melybe az előadásokon túl a rendezvény során a közös párbeszédek során megfogalmazott gondolatok is beépítésre kerülnek.