Ahol Szent Pál partot ért

2023. április 12.

Mi indított arra, hogy egy félévet külföldön tanuljatok?

Barna: Közösen terveztük Zsófival, hogy szeretnénk élni ezzel a lehetőséggel még a diploma megszerzése előtt. Hosszabb időt eltölteni külföldön már önmagában is értékes és izgalmas tapasztalat lett volna, de így, hogy emellett még a tanulmányi és szakmai fejlődésre is koncentrálhatunk, nem sokat kellett győzködni minket, hogy megpróbáljuk.

Zsófi: Szeretünk utazni, világot látni, kalandozni. A Főiskolán lehetőséget kapunk rá, hogy az ERASMUS-programmal külföldön tanulhassunk, vagy gyakorlatozhassunk, mi ezt egy kivételes lehetőségnek éreztük, és nem szerettük volna kihagyni.

Miért választottátok Máltát?

Zsófi: Olyan országot kerestünk, ami viszonylag messze van, jó az idő, és ahol jól beszélik az angolt. Olyan helyre szerettünk volna menni, ami újszerű, ami jelentősen más, mint Magyarország.

Barna: A lehetséges helyszínek közül Málta vonzott a leginkább, ráadásul még a mobilitás előtt személyesen megismerhettük Mark Zammit atyát, aki a máltai egyetemen oktat teológiát, így együtt tervezhettük meg a szigetországi programot.

Milyen volt megérkezni az Európai Unió legkisebb államába?

Zsófi: Málta tényleg kicsi. A szállásunkról egy óra tömegközlekedéssel megközelíthető a szigetország szinte minden pontja. Ebből következik, hogy a kintlétünk ideje alatt a nagy részét fel is fedeztük.

A légkör barátságos, a máltaiak nyitottak és segítőkészek, a megérkezésünktől kezdve otthon éreztük magunkat.

Barna: Kedves és vendégszerető emberekkel találkoztam, és összességében Málta tényleg egy nagyon otthonos hely.

 

Milyen célokkal érkeztetek Máltára?

Barna: Számomra a legfőbb cél a tapasztalatszerzés volt, amire többféle kontextusban is sor kerülhetett. A legizgalmasabb talán a máltai oktatási rendszerbe való betekintés volt, amely minden ízében nemzetközi.

Zsófi: A tapasztalatszerzés számomra is az utazás egyik oka volt, a másik célom pedig, amit kitűztem magam elé, az angol nyelvtudásom fejlesztése volt. Összességében azért jöttem Máltára, hogy többé váljak.

Eddig mi volt a legkülönlegesebb élményetek?

Barna: Málta sok különleges helyet és élményt tartogat. Én a körülbelül hatezer éves kőkori megalitikus ikertemplom, Ggantija romjainak meglátogatását emelném ki.

Zsófi: Az én szívemhez a természetközeli helyek állnak közel, így számomra izgalmas újdonság a magyarországi tájaktól eltérő látvány, a sziklák, a kaktuszok, és a mindig változó és olykor leírhatatlan színű tenger. Számunkra azért is különleges Málta, mert itt ért partot Szent Pál, aki egyben főisolánk védőszentje is. Már ő is megtapasztalta, azt az oldott, barátságos és otthonos légkört, amit itt Máltán magam körül érzek, és amit talán így tudnék összefoglalni: „mégiscsak jó ez az élet…”

 

Ajánlanátok másoknak is, hogy vegyenek részt az ERASMUS+ programban?

Barna: Mindenképpen.

Zsófi: Egyértelműen igen, szerintem ez egy kivételes lehetőség és egy életre szóló élmény, amit kár kihagyni.

Rudolf Zsófia, Szolnoki Barna