Afrikáról tartottak nyári egyetemet a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskolán

2020. március 13.

Afrika volt a témája a 2020. március 2-6. között megrendezett V. PPHF Nemzetközi Nyári Egyetemnek, melyre Európából (Magyarország, Szlovákia, Románia, Horvátország, Szerbia, Ausztria, Lengyelország, Németország, Csehország), Ázsiából (India), Afrikából (Kenya, Nigéria, Kongó, Egyiptom) és az Amerikai Egyesült Államokból is érkeztek előadók és hallgatók.

„Afrika egy rendkívül színes, gazdag kultúrájú világ, amelyet éppúgy meghatároznak az egyes régiókra és országokra jellemző különbségek, mint Európát” – derült ki a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskolán szervezett nyári egyetem előadásaiból.

Az Afrikából és Európából érkező előadók célja nemcsak az afrikai kontinens általános bemutatása volt, hanem az egyes régiók és társadalmi csoportok jellegzetességeinek kiemelése is. Ennek nyomán a résztvevők árnyalt és emberközeli képet kaphattak a mindennapi életről, a nehézségekről és örömökről egyaránt.

A Nigériából érkezett Martin Adimorah és Mark Kingsley Okafor ismertették a Nigéria délkeleti részén elő Igbó nép kultúráját és történelmét. Megrázó beszámolóban számoltak be a polgárháború okozta sebekről és arról a szenvedésről, amelyet Boko Haram terrorszervezet által elkövetett cselekmények jelentenek ma is a nigériai keresztény közösségek számára.

Kenyából érkezett a nyári egyetemre Toussaint Kafarhire jezsuita teológus, aki előadásaiban az afrikai teológia jellegzetességeit emelte ki. Ezek közül kiemelkedik a közösség fontossága és a szolidaritás ugyanúgy, mint az időhöz és az emberi testhez való különleges viszonyulás. „Az európaiaknak órájuk van, az afrikaiaknak idejük” – idézte a gyakran elhangzó közmondást. Míg a legtöbb európai országban az egyórát meghaladó szentmise már rendkívülinek számít, addig az afrikai keresztények számára a 3-4 órás, tánccal és énekkel gazdagított liturgia teljesen megszokott.

A rendezvényen részt vettek az üldözött keresztényeket segítő Hungary Helps Program ösztöndíjasai is. Kovács Gusztáv rektor egy személyes történeten keresztül mutatta be a részvevőknek Ibrahim Gerges Egyiptomból érkezett hallgatót, aki számára nagy öröm, hogy egy kis keresztet viselhet a nyakában, kifejezve ezzel keresztény hitét. Előadásában a kereszténység egyiptomi gyökereit, a kopt keresztények történetét, sajátos teológiáját és jelenlegi helyzetét ismertette.

A nyári egyetem kiemelt eseménye volt Michael August Blume SVD, Magyarország apostoli nunciusának látogatása, aki korábban misszionáriusként és később nunciusként is szolgált több afrikai országban. Gazdagon illusztrált előadásában bemutatta az afrikai kontinensen szerzett tapasztalatait és felhívta figyelmet a szegényekkel való szolidaritás szükségességére. Olyan jó példákat mutatott be Afrika szegénynegyedeiből és krízisterületeiről, amelyek keresztény lelkületből táplálkozva az emberhez méltó életet segítik ma is.

A nyári egyetemen több közép-európai előadó is részt vett. Zdravko Jovanovic (Belgrád) a partisztikus kor keresztény irodalmának afrikai szerzőit, Jan Polak (Olomouc) a HIV/AIDS, Piotr Morciniec (Opole) pedig a a Kenyában játszódó Az elszánt diplomata film által felvetett társadalometikai kérdéseket vizsgálta előadásában.

A rendezvény zárónapján a résztvevő hallgatók közel 50 gimnazista diáknak adhatták át a hét során tanultakat, akik ezáltal megismerkedhettek az afrikai kontinens kulturális, történelmi és vallási  hátterével, és kipróbálhatták magukat angol nyelvű oktatási környezetben is.  A nyári egyetemet jövőre is megrendezi a főiskola, melynek témája a hallgatók javaslatára „India” lesz.
A nyári egyetem az MTA tantárgy-pedagógiai Kutatási Program (2016–2020) keretében, a Hanns Seidel Alapítvány, a Tempus Közalapítvány (CEEPUS), a Catholic Theological Ethics in the World Church, az Association of Bioethicists in Central Europe és a Nemzeti Tehetség Program támogatásával valósult meg.