A teremtésvédelemtől az eszkatológiáig

2023. április 25.

A teremtésvédelemtől az eszkatológiáig 

2023. április 12-13. között rendezték Debrecenben Országos Tudományos Diákköri Konferencia Társadalomtudományi Szekciójának konferenciáját, melyen Horváth Rebeka (témavezetője Lukács Ottilia) második helyezést ért el. Az alábbiakban Horváth Barbara másodéves hallgató és Orova Csaba intézmény TDT-felelős beszámolóját adjuk közre.

Horváth Barbara (2. évfolyam)

Az 36. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Társadalomtudományi Szekciója 2023. április 12-én vette kezdetét a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi karán, amelyre több mint 270 diák jött el megmérettetni magát. 

Szerda délután érkeztünk meg a helyszínre, ahol a regisztrációt követően nem sokkal a Társadalomtudományi szekció ünnepi díszvacsoráján vehettünk részt. A szervezés és a jelentkezők fogadása is kiváló volt. Nagyon jó volt megérkezni abba a TDK-s életérzésbe, amely aztán a következő napok hangulatát is végigkísérte.

Április 13-án került sor a vallás, hittudomány tagozati előadásaira is, amelyen mi is részt vettünk. 15 perc állt rendelkezésünkre a korábban már az OTDT felületén benyújtott dolgozatunk bemutatására, amelyet egy 10 perces vita követett. A zsűri által megfogalmazott kérdések és tanácsok nagyon építőek jellegűek voltak számunkra, hatalmas segítséget jelentett nekünk, hogy felvetéseikkel, tanácsaikkal hozzájárultak a kutatásunk fejlődéséhez, tudásunk alapos elsajátításához. A zsűri tagjainak hozzáállása és felkészültsége rendkívüli volt. A kritikák, észrevételek megfogalmazása nagyon pozitívan és inspirálóan hatott ránk.

A pénteki eredményhirdetés nagyon ünnepi és emelkedett hangulatban telt, öröm volt hallani, hogy ilyen sok kiváló diákkal vehettünk részt a versenyen. Külön öröm és hatalmas megtiszteltetés, hogy iskolánk diákja Horváth Rebeka második helyezést ért el vallás-hittudomány kategóriában, a zsűri kiemelte felkészültségét, valamint kiváló dolgozatát, témájának újszerűségét. Már az elején megfogalmazódott bennünk, hogy ösztönözni fogjuk diáktársainkat a részvételre, itt értettük meg igazán, hogy a sok olvasás, jegyzetkészítés és kutatómunka mind-mind megérte, hiszen ez a három nap alatt nem csak a tudásunk fejlődött, de egy olyan közösségnek lehettünk a tagjai, amely életre szóló élményt jelentett számunkra.

Orova Csaba (intézményi TDT-felelős)

A korábbi, 2020-as intézményi megmérettetés óta hét hallgatónk, Fábián Bence, Horváth Barbara, Horváth Rebeka, Iloskics Mátyás, Kirsch Veronika Ágota, Kovács Violetta Mária és Tóth Kitti dolgozott ki pályamunkát vagy fejlesztette tovább megelőző munkáját a 2022. december 1-én megrendezett Tudományos Diákköri Konferenciára. A zsűri (Csonta István, Csonta Réka,  Lukács Ottilia, Orova Csaba) tartalmi mélységük, strukturáltságuk és formai elemeik alapján négy pályamunkát javasolt részvételre az Országos Tudományos Diákköri Konferencián: 

Horváth Barbara, Horváth Rebeka, Kovács Violetta, Tóth Kitti dolgozatát. Közülük hárman határidőre benyújtották nevezésüket a 36. OTDK Társadalomtudományi Szekciójába. A pályamunkákra a nevezők anonim szakmai bírálatokat és pontszámokat kaptak, s ezek alapján a szekció mindegyikük nevezését elfogadta. A Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karán rendezett országos konferencián Barbara és Rebeka vett részt oktatónk, Lukács Ottilia kíséretében. Nagy örömünkre Horváth Rebeka hallgatónk a Vallás- és hittudomány I. tagozaton II. helyezést ért el, Lukács Ottilia témavezetése mellett. 

Gratulálunk minden résztvevőnek, különösen a helyezést elért hallgatónknak és témavezetőjének! Büszkék vagyunk rájuk!