Panama – nap 2019

2019. január 30.

Idén Panamában rendezték az Ifjúsági Világtalálkozót, ahol 44 magyar, köztük két pécsi fiatal vett részt.  Mivel a tengerentúlra sok magyar fiatalnak nem volt lehetősége elmenni, így Budapesten szervezték meg a Panama-napot, melyen Kovács Gabriella és Szakmári Eszter hallgatók képviselték főiskolánkat.

Az esemény a Salus Populi ikon ünnepélyes behozatalával kezdődött, majd Kocsis Fülöp debreceni görögkatolikus püspök beszédével nyitotta meg a napot.

A nap folyamán több tanúságtételt hallhattunk, köztük Bartos Lídia Lellét, a 777 bloggerét és Pindroch Csaba színművészt.

A programok között szerepelt egy kerekasztal-beszélgetés, ami a „Kérdezd a püspököt!” nevet viselte. A fiatalok kérdéseire Kocsis Fülöp, Dr. Veres András és Palánki Ferenc püspök atyák válaszoltak.

A nap során több alkalommal videó összeköttetésen keresztül kapcsolódhattak be a résztvevők a panamai programba. A képernyőn Ferenc pápa mellett megjelentek a találkozón résztvevő magyar fiatalok is.

A nap végéhez közeledve a pápa magyarországi nagykövete, Michael A. Blume apostoli nuncius mutatott be szentmisét, amelyen több, mint 1500 fiatallal ünnepelt együtt.

A nap zárásaképpen szentségimádás következett, amit a Nyolc Boldogság Közösség nővérei vezettek, mely során a fiatalok személyesen mondhattak IGEN-t Krisztusnak. A nap mottója is erre irányult: „Íme, itt vagyok!”

A találkozó remek alkalom volt, hogy a vizsgák után lelki feltöltődést nyújtson a fiatalok számára és felébressze a vágyat, hogy személyesen vehessenek részt a következő ifjúsági világtalálkozón.

Kovács Gabriella és Szakmári Eszter, 2. évfolyam