Tanévkezdő lelkigyakorlat

2019. augusztus 30. | interjúk, beszámolók

Minden évben augusztus végén kerül megrendezésre a főiskola év eleji lelkigyakorlata. A hallgatók idén is összegyűltek 2019. augusztus 26-28. között a Domus Mariae zarándokház udvarán és falai között, hogy üdvözöljék soraikban az elsőéves hallgatókat, és hogy lelkileg és szellemileg is hangolódjanak a kezdődő tanévre és egymásra.

Az érkezés után Dr. Kovács Gusztáv rektor köszöntötte a résztvevőket, és tartott tájékoztatót a főiskola által kínált lehetőségekről, és a tanévre vonatkozó terveiről. Az délután hátralevő része és az este ismerkedős játékokkal és egy vetélkedővel telt a Hallgatói Önkormányzat szervezésében, melyhez az intézmény tanárai, dolgozói is csatlakoztak. A vetélkedőben az oktatók által vezetett csapatokban lehetőség nyílt a közvetlen tanár-diák találkozásokra is, amely főiskolánk bizalmi légkörének elengedhetetlen alkotóeleme. A program végeztével a szabad időben a kötetlen beszélgetéseken, egymáshoz való kapcsolódáson keresztül az első ismeretségek, új és régi barátságok és megelevenedtek.

„Számomra ez volt a legjobb tábor, ahol valaha voltam eddig. Valahányszor az ember elmegy valamilyen táborba, mindig az a vágya, hogy egy jó közösségbe érkezzen, ahová könnyen be tud illeszkedni, de ez sajnos nem mindig valósul meg. Ennek számtalan oka lehet, de talán egy olyan van, ami a legfontosabb, ez pedig a közös cél, közös érdek, ami sok esetben hiányzik. Viszont itt, ebben a közösségben ez megvan, hiszen valamennyiünk értékrendjének legelején ugyanaz a „dolog” áll, és ez az, ami miatt itt ilyen jó az együttműködés, megértés. Ami miatt én nagyon jól éreztem magam az az, hogy mindenki őszinte és nyitott, valamint rendkívül barátságos volt. Bárkivel jókat lehetett beszélgetni, és már a második nap szinte úgy éreztem, mintha már régóta ismernék mindenkit, mintha nem is idegenek vennének már körül, ennek oka pedig a szeretetteljes légkör volt, ami körbevett ezalatt a három nap alatt. Úgyhogy hálás lehetek, amiért itt lehettem.” (Tóth Kitti, első évfolyam)

A második nap Csóka János pálos szerzetes vezetésével az elmélkedés és lelki töltődés jegyében telt. A közös gondolkozásban érintettük a lelki életet, a Szentlélek és Isten igéjének befogadását, és az utat, ahogyan megnyílhatunk Mennyei Atyánk felé. A nap során mindenkinek volt alkalma az elcsendesedésre és a személyes elmélyülésre is, a szentmisén és az azt követő szentségimádáson azonban már mindenki egyként volt jelen.

„Elsőéves hallgatótársaimmal együtt én is nagyon vártam a máriagyűdi lelkigyakorlatot, hogy betekintést nyerhessek az iskola életébe. Megismerhettük a főiskola felsőbb éves hallgatóit, tanárait, munkatársait. Csóka János pálos atya lélekben is segített felkészülni az előttünk álló tanévre. Kiemelte például, hogy nem elég tudást birtokolni, hanem a lelki életemet is gondozni kell. A közös szentségimádással és misével pedig Jézushoz is közelebb kerülhettem.” (Iloskics Mátyás, első évfolyam)

Az utolsó nap egy közös megosztókörrel zárult, ahol mindenki elmesélhette, hogyan érkezett Máriagyűdre, hogyan távozik, és mi változott meg benne a lelkigyakorlat alatt akár az elmélkedések, akár a közösség hatására. Bízunk benne, hogy hallgatók, tanárok és munkatársak egyaránt tudtak töltekezni, és így újult erővel vágnak neki a kezdődő akadémiai évnek.

Szolnoki Barna, második évfolyam