RENDHAGYÓ BESZÁMOLÓ A KUTATÓK ÉJSZAKÁJÁRÓL

2020. december 7.

Gondolatkísérlet: „Képzeljük el, hogy kitör egy vírusos világjárvány! Képzeljük el, hogy a magas fertőzési veszély miatt bezárják az egyetemeket, iskolákat, színházakat, mozikat, éttermeket, stb. Az emberek szinte csak online érintkezhetnek egymással. Megtartanád-e a Kutatók Éjszakája programot online formában akkor is, ha senki sem lépheti át a főiskola küszöbét?…”

2020. október 26-án mindannyian a képzeletbeli „IGEN” gombot nyomtuk meg a gondolatkísérletben feltett kérdésre: az évek óta megszervezett, előadásokkal, épületbejárással, bibliai ételkóstolóval kísért hangulatos program helyett idén az online térben találkoztunk, előadók és hallgatók egyaránt.

A jelenléti oktatás hiányában az online oktatásra mindannyian szükségesként tekintünk, de talán nem túlzok, ha azt állítom, nem ez a kedvenc kapcsolódási formánk. Mégis az idei Kutatók Éjszakája barátságos hangulatú, színes online-együttgondolkodáshoz vezetett. A rektori köszöntőt követően a saját előadásomban a kis jégkorszaktól a klímaszorongásig mutattam be az időjárásnak és a globális éghajlatváltozásnak emberi életre gyakorolt hatását. Lukács Ottilia és Nyúl Viktor beszélgetésében a bibliai teremtésvédelem állt a középpontban: a Biblia két teremtéstörténetét állították párhuzamba s emelték ki a lényeges gondolatokat. Ezek közül a férfi-nő kapcsolatra vonatkozó üzenet volt számomra megragadó: Isten Ádám testéből alkotta meg Évát, noha ugyanúgy megformázhatta volna őt is a föld porából… A „földből gyúrt nő” képe azonban nem fejezné ki ilyen erőteljesen férfi és nő egyenrangúságát, kapcsolatuknak szimmetriáját.

Szép Attila atya előadása egyszerre volt könnyed hangvételű és komoly mondanivalójú, pedig e kettőt nehéz jó arányban vegyíteni. A teremtett világ globális veszélyeztetettsége domborodott ki előadásában; legérdekesebbek azok az összehasonlító adatok voltak, melyek egyes országokra bontva mutatták meg, hogy adott ország mennyire (az év hónapjaira vonatkoztatva mikor) éli fel saját energiaforrásainak, tartalékainak optimumát.

Kovács Gusztáv gondolatkísérletei zárták az előadások sorát. Olyan mentális kalandozásra hívott bennünket, melyekben elgondolkodtató morális válaszutakhoz érve online szavazással lehetett megadni a választ a kérdésre. Ezek sokszor a természetes emberi logikával szembemenő, érzelmi jellegű válaszok és/vagy intuíciók voltak. (pl. „Vajon erkölcsös-e levadászni a kék bálna utolsó megmaradt példányait?”) A gondolatkísérletek azért is érdekesek voltak, mert rámutattak a fogyasztói társadalomra (és a mi világunkra is jellemző) antropocentrikus gondolkodásra.

A program utolsó egységeként a hallgatói önkormányzat programjait és jövőbeli terveit ismerhettük meg Dima Réka HÖK elnöktől Hegyi Kevin közreműködésével. A közel három órás programban a hallgatók aktív visszajelzésére is lehetőség nyílt, kérdéseket tehettek fel az előadóknak. A mindannyiunkban jelen lévő kezdeti izgalom közös élménnyé, örömmé oldódott az online találkozó végére.

 

Tiringer Aranka

SZERZŐ NEVE