Bibliai figurák – tanfolyam és kiállítás

2018. július 8.

A Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola és a Szent Jeromos Bibliatársulat együttműködésében valósult meg két bibliai figurakészítő tanfolyam 2014 januárjában és 2015 márciusában.

A tanfolyamokat Gelley Anna, a Bibliatársulat munkatársa vezette, a résztvevők hittanárok, főiskolai hallgatók és fiatalokkal foglalkozó szakemberek voltak.

A tanfolyamok alatt akadtak olyan lelkes résztvevők, akik fényképeket készítettek.

A fényképezés lehetősége előcsalta az alkotókból a játékos kedvet és a folyamat dokumentálása mellett sok kép született, amelyen a figurák „életre” keltek.

A bábokkal többször dolgoztunk a főiskolai hallgatók programjain: adventben, lelki napon, szakmódszertan órákon. Ezeken az alkalmakon is készült jó néhány fénykép.

A most nyílt kiállítás bemutatja az alkotás aprólékos folyamatát, az tanfolyamok alatt készített „portrékat” és olyan jeleneteket, amelyek bibliai történeteket keltenek életre.

A KIÁLLÍTÁS MEGVALÓSÍTÁSBAN SEGÍTSÉGÜNKRE VOLTAK:

Gelley Anna (a tanfolyam vezetője), Varró Borbála (Szent Mária Magdolna Gyakorló Iskola, fotó), Molnár Dzsenifer (PHF hallgatója, fotó) Vargyas Ildikó, Vértesi Lázár és a tanfolyamok résztvevői

 

A Bibliai figurák kialakulása

A bibliai figurák 35 évvel ezelőtt Svájcban születettek meg, amikor karácsonyra különleges betlehemes figurákat készített Doris Egli. Később az eredeti ötletet tovább fejlesztették, hogy a Szentírás más szövegeinél is felhasználhatók legyenek a figurák.

 

A figurák jellegzetességei

A biblikus figurák kb. 30 cm magasak, mozgathatóságukat a speciális sisal-drótváz teszi lehetővé, ami által képesek bármilyen testhelyzet felvételére. Stabilitásukat az öntött ólomcsizmának köszönhetik. A figurák ,,arctalanok”, azért hogy bármelyik bibliai alakkal azonosíthatóak, bármilyen lelkiállapot kifejezésére alkalmasak legyenek. A figurák természetes anyagokból készülnek, ahogy a segédeszközök (ház, hárfa, pásztorbot, birkák) is, amik a bibliai kor világát tükrözik számunkra.

 

A figurák elkészítése

A figurákat szinte teljes egészében kézzel készítjük. A figurák a sisal-drótváz alapra épülnek, melyek egy szimmetrikus testvázat alkotnak. Bármilyen emberi testhelyzet felvételére alkalmasak, a térdeléstől, az álláson át, a fekvő helyzetig.

Az elkészítés során csak természetes anyagokat használunk fel, (lenvásznat, pamutot, gyapjút, bőrt), ezekkel vonjuk be a figurák testét, arcát, végtagjait. A természetes szövetanyagok felelnek meg leginkább a bibliai idők textíliáinak. A figurák haja különböző bárány, birka gyapjúból készül. A ruháknál az életszerűségre törekszünk, az öltözet adja meg a figurák karakterét. A különböző részeket faenyvvel ragasztjuk egymáshoz.

A bibliai figurák sajátossága, hogy alapanyaguk miatt sokféle testhelyzetet képesek felvenni, öltözetük miatt alkalmasak bibliai történetek modellezésére, megjelenítésére. Mind kateketikai segédanyagként, mind felnőtt bibliaórák tartásánál, bibliai jelenetek elemzésénél, hasznos vizuális eszközök.

 

Terveink

A főiskola tervezi további tanfolyamok szervezését, ahová minden érdeklődőt szeretettel várunk. A tanfolyamok időpontjáról a honlapunkon és a facebook oldalunkon fogunk hírt adni.

Képek a megnyitóról