Beszéljünk a függőségekről!

2018. december 4.

Jó hangulatú képzésen ismerkedhettek meg a Pécsi Egyházmegye pedagógusai és főiskolai hallgatói a Game-X-Reaktiváció prevenciós oktató társasjátékkal. 

Elsőként a pécsi egyházmegye hittanárai ismerkedhettek meg a lengyel fejlesztésű, a viselkedésfüggőségekkel szembeni érzékenyítésre tervezett társasjátékkal. A társasjáték fejlesztői, Piotr Morciniec professzor és Magdalena Pieszko, személyesen látogattak el a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskolára, hogy a pedagógusokkal megismertessék a játékot.

A projekt első napján a Viselkedésfüggőségek pszichológiai vetületéről és a kamaszok körében való előfordulásáról hallhattak előadást a résztvevők, majd Piotr Morciniec professzor mesélt a társasjáték fejlesztésének folyamatáról és személyes tapasztalatairól. Hangsúlyozta, hogy a függőségek megküzdésében nagy ereje van a kortárs kapcsolatoknak, így fontos, hogy őket is felvilágosítsuk a függőségek mibenlétéről, hogy felismerjék akár a saját, akár kortársaik életében a függőség jeleit, és időben tudjanak segítséget kérni.

A társasjátékot tantermi körülmények közötti használatra tervezték. A játék során a diákok végigkövethetik a függőség állomásait, mégpedig játékos és érdekfeszítő módon.

A délután során a pedagógusok saját maguk próbálhatták ki a társasjátékot, közben a két tréner magyarázattal segítették a játék folyamatának és elméletének mélyebb megértését. A két nap során kiderült, hogy a játék nagyszerűen mutatja meg azokat a lélektani és társadalmi helyzeteket, amelyek a függőségek kialakulásához vezetnek. Amint a valóságban, úgy a társasjátékban is erőteljesen jelennek meg a befolyásolhatatlan tényezők.

A társasjáték magyar nyelvű változata a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskolán működő MTA-PPHF Valláspedagógiai Szakmódszertani Kutatócsoport munkája révén született meg. A következő képzésre 2019. február 18-19-én kerül sor a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskolán.

A konferencia az MTA tantárgy-pedagógiai Kutatási Program (2016–2020) keretében valósul meg.

Beszéljünk a függőségről