A történet összeköt

2020. július 21.

2020. július 14. napján Parables, Life Stories and Thought Experiments in the Classroom címmel rendezte nemzetközi konferenciáját a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskolán működő MTA-PPHF Valláspedagógiai Szakmódszertani kutatócsoport.

Az online eseményen nemcsak Pécsről, hanem Kolozsvárról, Kassáról, Opoleből, Ljubljanaból és Nairobiból is bekapcsolódtak a valláspedagógia iránt érdeklődő hallgatók és szakemberek. A rendezvény kezdetén Kovács Gusztáv, a kutatócsoport vezetője ismertette a program elmúlt négy évének eredményeit. A rengeteg esemény közül hármat emelt ki: a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskolán megrendezett nyári egyetemet, amely a bioetika oktatásával foglalkozott; az oral history módszerének az egyháztörténet oktatásban betöltött szerepéről rendezett online továbbképzést; valamint a lengyel kollégákkal együttműködve megalkotott Game-X-Újratöltve című oktató társasjáték magyar változatának kiadását. Hangsúlyozta, hogy a mai konferenciával a kutatócsoport munkája még nem ért véget, hiszen a jövőben több konferencia és pedagógus továbbképzés megszervezését, valamint a kutatási eredmények cikkek és könyv formájában történő publikációját tervezik.

 

A bevezetőt követően a konferencia résztvevői az alábbi előadásokat hallgathatták meg: 

Piotr Morciniec (Opole University): Educational Board Games in Moral Education

Roman Globokar (University of Ljubljana): Impact of digital media on emotional, social and moral development of children

Asztalos Katalin: Research Report: Narratives in Religious Education

Csonta István: Church History as Oral History

Veres Stelian: Two Fragments from the 19th Century History of the Saint Michael Church

Kovács Gusztáv: About How Ethical Thought Experiments Function in the Classroom

 

A konferencia az MTA tantárgy-pedagógiai Kutatási Program (2016–2020) keretében valósult meg.