A mindennapok pszichológiája

2020. február 15.

A Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola teológus hallgatói által megálmodott és megszervezett Pécsi Esteológia sorozat 2020-ban is folytatódik. Az év első beszélgetőestjére február 11-én került sor „A mindennapok pszichológiája” címmel.

Az este vendégének és a téma konzulensének Dr. Tiringer Arankát hívták meg, aki közel húsz éve tanít a PPHF-en, ám eredetileg klinikai pszichológusként végzett és a tanítás mellett főállásban magánrendelőjében dolgozik. Az este házigazdája, Hegyi Kevin beszélgetett a Tanárnővel. Néhány tanulságos gondolatot szeretnék összefoglalni az alábbiakban, amelyeket a beszélgetés során körbejártak:

 

Aki erre a pályára lép, természetesen szeretné megismerni a psziché bonyolult működését, ugyanakkor az önmegismerés vágya is hajtja a szakma iránti érdeklődőt. Miként a szociológia, a teológia és számos orvosi diszciplína, úgy a pszichológia is az emberrel foglalkozik. A test és a lélek egészsége mindenkinek fontos, mindenki boldog szeretne lenni, mindenki keresi a helyét a világban: társaságra vágyik, szeretetre, elfogadásra, sikerre, és így tovább. A pszichológiát az is igazolja, hogy bár nem tudjuk pontosan, hogy a tudat hol helyezkedik el bennünk, nehezen is definiálható, mégis mindenki tapasztalja, hogy létezik tudat és a tudatalatti.

A leggyakoribb problémák, amelyekkel pszichológushoz fordulnak az emberek, a depresszió, a mindennapokat átszövő szorongások, és a valamilyen szinten már felismert függőségek, szenvedélybetegségek. Egy támogató társ, egy lelkivezető, vagy a mentálhigiénés tevékenységek megelőzhetik a betegségek kialakulását, tudatos, önreflektív életmódra nevelhetnek. Vannak dolgok, amiket tudunk kontrollálni életünkben, például a viselkedésünk, hozzáállásunk, az erőfeszítésünk, a felelősségünk, a céljaink; míg nem tudjuk befolyásolni például a származásunkat, egyes testi adottságainkat, az időjárást, mások véleményét, az idő múlását és bármit, ami már megtörtént. Ahogy a bölcs indián mondta: ha a két farkasom, a pozitív szemléletű, erényekben bővelkedő farkas, valamint a pesszimista, házsártos farkas, egymással viaskodik, az lesz az erősebb, az kerekedik felül a másikon, amelyiket etetem.

Bizonyos helyzetekben érdemes szakemberhez fordulni: amikor az érintett már kibillent a hétköznapok normális medréből, alapvető emberi kapcsolatai felbomlanak vagy a munkaéletében érik válságok. Az imádság és a gyónás természetesen segítségünkre válik, de a gyóntató pap vagy a lelkivezető szemben találhatja magát olyan szituációkkal, sztorikkal és viselkedésjegyekkel, amelyek mentális zavarokról árulkodnak, és felismeri, hogy az túlterjed az ő szakmai hatáskörén. Az üdvösséghez a gyónáson és a bűnbocsánat szentségén át vezet az út, míg a mentális gyógyuláshoz bizony a pszichológián keresztül. Sokan talán félnek, tartanak a helyzettől, az „agyturkásztól”, vagy csupán a környezetük véleményétől, az ujjal mutogatástól.

Fontos tudni, hogy a pszichológus sosem kényszeríthet ki senkiből olyan információt, amiről a páciens ott és akkor nem szeretne beszámolni. Az orvosi etika megköveteli a diszkréciót, a türelmet, a toleranciát és az előzékenységet a páciensekkel szemben, és minden kezelőorvos kellemes légkört és társaságot szeretne biztosítani számukra.

A beszélgetés során kiderült, hogy Dr. Tiringer Aranka tanárnő húsz év után is szenvedéllyel végzi a munkáját. Úgy tartja, a pszichológia nem egy jól behatárolható egzakt tudomány, mint általában a tudományok, hanem összetett, sokszínű, mindig új kérdéseket vet fel, új utakat talál magának és mindig fejlődik. Útravaló üzenetként pedig azt fogalmazta meg, hogy az emberi személyiség is fejlődik életünk végéig, és ez sok reményt adhat mindenkinek.

 

Gere Dániel