Items filtered by date: March 2018

Találkozás Kele Pál atyával

  1. március 20-án az Egyházismeret kurzus keretén belül tett látogatást a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskolán Kele Pál atya, aki 64 esztendeje szolgálja a Pécsi egyházmegyét. A látogatás során életével és hivatásának történetével ismerkedhettek meg a hallgatók. Pál atya domonkos-rendi szerzetesként tervezett az egyház szolgálatába lépni, de a viharos történelmi időkben végül a gondviselés úgy vezette, hogy Pécsi egyházmegyés papként szentelték fel 1954-ben. Több szolgálati hely után 28 éven keresztül volt a Pécs Belvárosi templom plébánosa, gyémántmiséjét 2014-ben ünnepelte. 2016 óta nyugállományban van és a Szent Lőrinc Gondozóotthonban lakótársai körében éli meg papságát. Hallgatóink örömmel látták, hogy ennyi idősen is Isten szeretete körbejárja, és vidáman, szeretettel gondol vissza a mögötte álló évekre. Példaértékű az életszemlélete, hogy mindenben meglátja az Úr ajándékát. Felemelő élményt nyújtott a fiatalok számára a vele eltöltött másfél óra, ami által betekintést nyerhettek abba, hogy milyen is az Isten által kiválasztott életutat végigjárni.


Írta: Fülöp Csenge 1.évf.

 

Az alábbi linken megtekinthető a tavaszi szünet időpontja, a Könyvtár és a Tanulmányi osztály nyitvatartása.

 

 

Március 9-én kerül pótlásra Dobos László Tanár Úr Zsoltárok a műzenében című audiovizuális egyházzenei sorozatának következő február 9-én elmaradt előadása.

Az időskor szociális, etikai és spirituális kihívásai

A Brixeni Filozófiai-Teológiai Főiskola és a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola közös konferenciát tartott 2018. február 28-án, a dél-tiroli Brixenben. A rendezvény célja, hogy átfogó képet adjon az időskor szociális, etikai és spirituális kihívásairól. A konferencián kilenc pécsi oktató és hallgató vett részt.

Az Ulrich Fistill (dékán, PTH Brixen) és Kovács Gusztáv (rektor, PPHF Pécs) köszöntő szavait követő előadások során az időskor mai megítéléséről, lehetőségeiről, nehézségeiről, valamint az idősek társadalmi helyzetéről, testi-lelki szükségleteiről hallhattak az érdeklődők.

A különböző tudományterületeket képviselő előadók széles és sokrétű arcát mutatták be a témának. Az előadások során a hallgatóság megismerkedhetett az öregség és az elmúlásnak a szépművészetben történő különböző ábrázolásaival, az időskort jellemző pszichológiai változásokkal és folyamatokkal, az emberi élet végén megjelenő egzisztenciális kérdésekkel és az ezzel járó értelemkeresés jelentőségével. A konferencia résztvevői átfogó képet kaphattak mind az osztrák, mind a magyar társadalmi és szociális helyzetről, valamint bepillantást nyerhettek a két ország idősotthonainak az életébe és működésébe. A kánonjogi aspektus bemutatásával az egyház élet gyakorlati vonatkozásai is előkerültek, az időskor Bibliában való ábrázolásának bemutatása pedig Isten teremtő művének és szeretetének dimenziója felé irányította a hallgatóságot.

 

Előadások:

Martin M. Lintner (Brixen): Ars vivendi – ars moriendi. Von der Kunst, Alter und Sterben ins Leben zu integrieren

István Tiringer – Aranka Tiringer (Pécs): Teil 1: Psychologische Anpassungsprozesse im hohen Alter, Teil 2: Il ruolo della fede e della creatività nella seconda parte della vita

Ulrich Fistill (Brixen): „Unser Leben währt siebzig Jahre, und wenn es hoch kommt, sind es achtzig. Das Beste daran ist nur Mühsal und Beschwer“ (Ps 90,10). Das Alter in der Bibel – Segen oder Fluch?

Sára Geiszelhardt – Gusztáv Kovács (Pécs): Der Sinn des Alterns

Christian Juranek – Andreas Geisler (Innsbruck, Geschäftsführer des Senioren- und Pflegeheim „St. Josef am Inn“ – Seelsorger im Senioren- und Pflegeheim „St. Josef am Inn“): Seelsorge im Seniorenheim – ihre besondere Bedeutung für Mitarbeiter, Bewohner und Angehörige

Tamás Ragadics – András Attila Szücs (Pécs): Senioren in Ungarn – Probleme und Chancen

Attila Szép (Pécs): Considerazioni canoniche riguardo all’età avanzataBaumgartner

 

Írta: Geiszelhardt Sára

 

 

Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola

 

                                                                                                        PLAKÁT

 

                                        TAVASZI NYELVVIZSGA ÉS NYELVTANFOLYAMOK  A PHF-EN                                   

 

Theolingua államilag akkreditált

nyelvvizsga angol, német és olasz nyelvből:

alapfok 16000 Ft

középfok 22000 Ft

felsőfok 29000 Ft

Jelentkezés, határidők és egyéb tudnivalók:

www.theolingua.hu

 

A tavaszi nyelvvizsgára középfokon

felkészítő nyelvkurzust indítunk

angol, német és igény szerint olasz nyelvből

(21 óra): 12000 Ft

 

 

Jelentkezési határidők:

nyelvkurzusra: 2018. március 12.

első megbeszélés:

német - 2018. március 12. 16:50 óra

angol - 2018. március 09. 16:30 óra

 

a tanfolyamokra a PHF

Tanulmányi Osztályán lehet jelentkezni.

7625 Pécs, Hunyadi J. u. 11.

telefon: 06/20/4167541

e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Nyelvvizsgára jelentkezés:

www.theolingua.hu

 

GYORS KAPCSOLAT

Kiadványaink

Hírlevél