Újonnan felvett hallgatók tájékoztatása

2015 June 23

Ez a cikk az újonnan (vagy újból) felvett, illetve átvett hallgatóknak szól; célja, hogy a beiratkozásukat megkönnyítsük, illetve a főiskolai tanulmányaikról megismerjenek néhány alapvető tudnivalót.

A felvételi, átvételi határozat által jogot szereztek arra, hogy a főiskolával hallgatói jogviszonyt létesítsenek. A jogviszony ténylegesen a beiratkozással jön létre, akkor kezdhetik meg a tanulmányaikat és vehetik igénybe a hallgatóknak nyújtott kedvezményeket. A beiratkozás során sokféle adatot kell szolgáltatniuk, illetve nyilatkozatokat kell tenniük. Annak érdekében, hogy ez zökkenőmentes legyen, az újonnan felvett hallgatóknak elküldünk egy előzetes adatlapot, kérve őket, hogy mielőbb küldjék vissza. Ennek alapján előkészítjük a beiratkozásukat. A végleges nyilatkozataikat majd a beiratkozási lapon kell megtenniük.

Az adatlap kitöltéséhez, a különféle nyilatkozatok értelmezéséhez olvassa el az alábbi tájékoztatást.

1. Személyi adatok

A hivatalos okmányaival megegyezően adja meg őket!

  • Állandó lakóhelye: ami a lakcímkártyáján szerepel
  • Oktatási azonosítószáma: ilyen számuk jellemzően a fiatalabbaknak van; az adja meg, akinek van
  • Személyi okmány típusa és száma: jellemzően a személyi igazolvány számát írja ide (így: szig. AA000000), de megfelel a jogosítvány, (jogs.) az útlevél (útl.) és a tartózkodási engedély (tart.e.) száma is.
  • Bankszámla számot csak a nappali tagozatosoknak kell megadniuk (az ösztöndíjak utalásához).

2. Kollégium és párhuzamos tanulmányok

Ha a következő évben kollégista lesz, töltse ki.

Ha a főiskolával párhuzamosan máshova is jár(ni fog) egyetemre, főiskolára, akkor a következő félévre érvényesen töltse ki. (A kétszakosok nem tartoznak ide!)

3. Szak és tagozatválasztás

Bár a jelentkezését eleve nappali vagy levelező tagozatra adta be, a beiratkozás alkalmával kell megválasztania, milyen szakra és tagozatra akar járni. (Később, a tanulmányai során is átjelentkezhet másik szakra vagy tagozatra.) Ha még gondolkodik azon, melyik szakot vagy tagozatot válassza, a döntéséhez olvassa el a tájékoztatóinkat:

Érdemes elolvasnia az óralátogatásról és a vizsgákról szóló tájékoztatót is.

4. A költségviselés módjának választása

Azt kell megjelölnie itt, hogy állami ösztöndíjjal vagy önköltségesként akar tanulni.

Állami ösztöndíjjal az tanulhat, aki még nem használta el az állam által a felsőfokú tanulmányokra biztosított támogatási időt. A legtöbb esetben a már diplomával rendelkezőknek is van még néhány támogatható féléve (főleg azoknak, akik 2004 előtt tanultak), ezért feltétlenül olvassa el a tájékoztatóinkat, illetve ha egyéni helyzete indokolja, a beiratkozása előtt konzultáljon a tanulmányi irodával!

5. A beiratkozáshoz mellékelt dokumentumok

Legkésőbb a beiratkozáskor be kell mutatni az érettségi bizonyítványát. Aláhúzással jelölje, hogy a fénymásolatát már beküldte-e, az adatlappal együtt küldi, vagy később fogja beküldeni.

Ugyancsak jelölje meg, van-e már nyelvvizsgája; ha igen, küldje be a másolatát!

6. Előnyben részesítés

A tanulmányokhoz, szociális támogatásokhoz nagyon fontos, hogy megjelölje és igazolja, ha a táblában levő kategóriák közül bármelyiknek megfelel.

A családi helyzetre és a hátrányos helyzetre vonatkozó kategóriák csak nappali tagozaton számítanak.

Arról, hogy az egyes kategóriáknak mik a feltételei és mivel kell igazolni őket, ld. külön tájékoztatónkat.

7. Kapcsolattartási formák

Választhat, hogy a főiskola hivatalos ügyekben papír alapon, levél útján tartsa Önnel a kapcsolatot, vagy inkább elektronikusan (e-mailben) küldje meg a hivatalos értesítéseket. A papír alapú kapcsolattartás költségeire félévente 3000 Ft díjat kell fizetni, az elektronikus ingyenes.

Jelölje meg, hogy a nem hivatalos értesítéseket (tájékoztatókat, hirdetményeket, stb.) hogyan küldheti el Önnek a főiskola. Érdemes megadnia valamennyi elérhetőségét, hogy minél gyorsabban felvehessük a kapcsolatot Önnel.

Fontos tudnia, hogy a felsőoktatásban minden félév kezdetén be kell jelentkezni a következő félévre. Ennek szabályairól olvassa el tájékoztatónkat. A főiskola lehetővé teszi, hogy a hallgatók megbízzák a tanulmányi irodát a bejelentkezésük intézésével. A tájékoztatóban ennek feltételeit is megismerheti. Ennek alapján döntse el és az adatlapom jelölje meg, hogy melyik bejelentkezési formát akarja választani.

8. Ügyfélkapu és diákigazolvány

Ha még nem rendelkezik ügyfélkapu hozzáféréssel és diákigazolvánnyal, nyáron feltétlenül keresse fel valamelyik okmányirodát vagy kormányablakot, és ott intézze el az ügyfélkapu regisztrációját, és kérjen NEK azonosítót (ez kell a diákigazolvány intézéséhez). Ha ott elmondja, hogy ezekre van szüksége, a többit intézik. Mindkettő intézése ingyenes. Vigyen magával személyi okmányt és lakcímkártyát.

Az ügyfélkapura a tanulmányai állami nyilvántartásával kapcsolatos értesítésekhez lesz szüksége. A NEK azonosítóról szóló igazolás másolatát küldje be a főiskolára.

A diákigazolvány kiváltása 1400 Ft-ba kerül (a NEK azonosító beadásakor kell fizetni). Diákigazolványt a nappalisoknak mindenképpen érdemes kiváltaniuk (sokféle kedvezményre jogosít), a levelezősöknek csak akkor érdemes kiváltaniuk, ha a lakóhelyük és Pécs között tömegközlekedéssel fognak utazni (csak erre az útvonalra nyújt 50 %-os kedvezményt). Aki nem akar diákigazolványt kiváltani, annak NEK azonosítót sem szükséges kérnie (de máshova még jó lehet: ha az ügyfélkapu miatt elmegy az okmányirodába, akkor egyben ezt is elintézheti).

 

A tanulmányaihoz további tájékoztatókat is érdemes elolvasnia a honlapon a hallgatói jogviszonyról, a diplomaszerzés feltételeiről, illetve a kreditelismertetésről (ez utóbbit azoknak, akik már jártak egyetemre, főiskolára, és a korábbi tanulmányaikból szeretnének kurzusokat elismertetni).

 

Kapcsolódó cikkek

GYORS KAPCSOLAT

Kiadványaink

Hírlevél