Items filtered by date: October 2017

A rendezvény célja, hogy bemutassa a vallásteológia problémavilágát, klasszikus és aktuális kérdéseit, a területen jelentkező tendenciákat, azok egyháztörténeti és egyházpolitikai jelentőségét, s ily módon megismertetne egy olyan kérdéskört, amely kapcsán évtizedek óta beható viták folynak a katolikus egyházban és a kultúratudományok területén.
A vallásteológia két nemzetközileg is elismert képviselője nyújt áttekintést a vallásteológia aktuális helyzetéről. Az angol Gavin d’Costa, illetve a komparatív teológia programját kidolgozó paderborni dogmatikus, Klaus von Stosch. A rendezvénybe a jezsuita Patsch Ferencen kerül a római Gregoriana Egyetem is bekapcsolódik, illetve - Bakos Gergely bencés szerzetes révén - a Sapientia Főiskola is.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk november 7-én délután, a 15.00 órától kezdődő előadásokra!

Részletekért katt a képre!

 

A Felsőoktatási Intézmények Véradó Versenyéhez csatlakozva 2017. november 15-én, szerdán 14-17 óra között véradás lesz a főiskola alagsori rendezvénytermében. 
Várjuk azokat, akik egészségesnek érzik magukat és szívesen segítenek! A véradást követően pizzával, kávéval és üdítővel járulunk hozzá a vér mielőbbi pótlásához!

 

 

Véradás plakát

Az időskor mint lehetőség címmel rendezett nemzetközi szociáletikai konferenciát a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola a Pécsi Püspökség Magtár Látogatóközpontjában 2017. október 25-én.
A konferencia előadói, a Hittudományi Főiskola és a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi, Állam- és Jogtudományi, Társadalomtudományi illetve Bölcsészettudományi Karának oktatói, valamint a leuveni, brixeni és opolei Teológiai Karok professzorai az időskor klasszikusnak számító és aktuális problémáival foglalkoztak több tudományterület eredményeit felhasználva és összegezve.
A konferencia előadásainak audiovizuális anyaga hamarosan utolérhetővé válik oldalunkon.

 

 

A 2017/2018-as tanév első félévében a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola két kurzust indított a Pécsi Tudományegyetem által szervezett Szenior Akadémia keretei között.

A Család a 21. században című előadássorozatban november 23-án Dr. Tiringer Aranka tart előadást “S megjön az ősznek tarkasága...” - Az időskor pszichológiája címmel.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Részletekért katt a képre!

 

A közösségépítésben elért sikerei, az időskorúak szociális gondozásában elért eredményei, lelki, vallási és humán szolgálatának elismeréseként idén főiskolánk oktatója, Szücs Attila András kapta Pécs Város Szociális Díját, az Esztergár Lajos-díjat. A kitüntetést dr. Páva Zsolt polgármester adta át október 4-én, az Idősek Világnapja alkalmából rendezett koncert előtt a Kodály Központban.

 

Szeretettel ajánljuk a képzéseink iránt érdeklődőket a levelezős konzultációink alábbi nyílt előadásaira!

Nyílt előadások levelező tagozaton 2017/2018/1

 
     
2017.10.07    
9ó00 Bioetika Kovács Gusztáv
10ó30 Hegyi beszéd egzegézise Nyúl Viktor
12ó00 Evangéliumok Nyúl Viktor
14ó00 Gyakorlati teológia Takács Gábor
15ó30 Ókori egyháztörténelem Varga Szabolcs
2017.11.11    
9ó00 Szentségek, szentelmények, zsolozsma Kajtár Edvárd
10ó30 Szentségek, szentelmények, zsolozsma Kajtár Edvárd
2017.12.16    
10ó30 Házasságjog Szép Attila
12ó00 Ószövetségi bevezető:  Nebiim Cziglányi Zsolt
14ó00 Bevezetés a teológiába Orova Csaba
2018.01.13    
10ó30 Házasságjog Szép Attila
12ó00 Keresztény lelkiség Orova Csaba

 

Kérjük, óra elején jelezze az Oktatónak, hogy külsős látogatóként érkezett!

Szeptember utolsó péntekén Magyarország ismét csatlakozott az egész Európában ünnepelt Kutatók Éjszakája programsorozathoz, amelyen Európa-szerte több mint egy millióan vettek részt, közel félezer városban.
 
A Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola rendhagyó módon szeptember 28-án szervezte a rendezvényhez kapcsolódó programját. A közel 100 érdeklődő a főiskola négy oktatójának előadását hallgathatta meg. Ragadics Tamás három könnyűzenei előadó videóklipjének bemutatásán  keresztül beszélt a családon belüli konfliktusokról, erőszakról, a házasság és a szülő-gyermek kapcsolat töréseiről, valamint az ebből fakadó, akár életen át cipelt sérülések súlyos következményeiről. A második előadásban a kényszerneurózis mint betegség volt a téma: Tiringer Aranka Loyolai Szent Ignác személyiségének a folyamatosan aggódó, tökéletességre törekvő, kemény aszkézist megélt oldalát ismertette meg.
Kovács Gusztáv a résztvevők aktív bevonásával különböző tudományos és filozófiai gondolatkísérletek felvetésében kereste a választ arra, hogy valóban minden fejben dől-e el; valamint hány megoldási utat keresünk egy adott szituáció "mi van, ha..?" kérdése nyomán. A programot Varga Szabolcs zárta, aki mint Zrínyi Miklós, szigetvári hős korhű ruhában beöltözve, képzőművészeti alkotásokon szemléltetve rekonstruálta "önmaga" kirohanását.
 
Az előadások szünetében Sipos Edit által készített, finomságokban gazdag bibliai ételkóstoló várta az érdeklődőket.
 
A Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola számos egyéb tudományos, kulturális programot is szervez, amelyekről a www.pphf.hu weboldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.
 

 

GYORS KAPCSOLAT

Kiadványaink

Hírlevél